Ullveckan 2022 Dag 1

Välkommen till Ullveckans första dag! Vi bjuder på ett späckat program där vi presenterar vad som händer på ullfronten. Ta del av arbetet med en ny nationell ullförening och hör några av medlemsorganisationerna presentera sig. Dessutom: första frågan ur vårt Ullquiz! Fina priser i potten!

Ullveckans program 4 september

Vad händer på ullfronten? Föreningen Arena svensk ull presenterar sig. Annkristin Hult, författare till teknikhäftet ”Om ull” från 2020 och Karin Granström berättar om hur arbetet med Arena svensk ull har gått till. Vi får också en presentation av några av föreningens medlemmar som bl a svarar på varför en nationell organisation om ull behövs. Dessutom: Första frågan ur vårt Ullquiz! Kan du svaret?  Fina priser i potten!

Arena svensk ull presenterar sig

Axfoundation om Arena svensk ull

Fårklipparförbundet om Arena svensk ull

Föreningen Ullvilja om Arena svensk ull

Hemslöjden om Arena svensk ull

Svenska Fåravelsförbundet om Arena svensk ull

Ullförmedlingen om Arena svensk ull

Ullkontoret om Arena svensk ull

Sveriges Hemslöjdskonsulenter om Arena svensk ull

Wålstedts ullspinneri om Arena svensk ull

Projektet Arena Svensk Ull har finansierats med stöd från Västra Götalandsregionen. Projektet har även delvis finansierats av Region Gotland och Region Halland.

 

 

Hemslöjdens Ullquiz 2022: första frågan!

Vi har satt ihop ett quiz med sju frågor hämtade ur häftet ”Om ull” från 2020. Vi presenterar en fråga varje dag, totalt sju frågor. Mejla in dina svar till tavling@hemslojden.org senast den 12 september.

De som får full pott är med i utlottningen av fina priser med ulltema!

Idag söker vi namnet på ett material av tätt vävt ylletyg i tunnare kvalitet än vadmal. Tyget valkas och ruggas upp med borstar, sedan skärs luggen av så att tyget blir slätt. Materialet är populärt att brodera på. Tyget är så pass valkat att kanterna kan lämnas råa utan att repa upp sig. Vad kallas materialet?

Vill du ha mer ull?

Ullveckan 2021 återblick

Matnyttig fakta om ull

Mer om ull – filmer, fler frågesporter, korsord med mera