Folk och Kultur 2021

Den 10-12 februari är det dags för Folk och Kultur, ett kulturpolitiskt event som i år genomförs digitalt. Under tre dagar varvas livesändningar med förinspelade program. Här nedan kan du läsa om de programpunkter där Hemslöjden deltar och hur du gör för att ta del av programmet.

Folk och kultur 2021

Det är kostnadsfritt att ta del av allt innehåll under Folk och Kultur 2021. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto och det gör du här. Ett bekräftelsemejl skickas då till den mejladress du angett. Har du inte fått bekräftelsemejlet i din inkorg? Kontrollera din skräppost!

När du skapat ett konto kan du besöka Folk och Kultur 2021 för att bekanta dig med de över 250 programpunkter.

Konventet pågår fram till den 12 februari och allt innehåll finns sen tillgängligt att ta del av kostnadsfritt fram till 19 februari.

Vårt kulturarv

Under Folk och Kultur arrangerar Kulturens bildningsverksamhet tre olika seminarier på temat ”Vårt kulturarv”. Hemslöjden är medarrangör till en av dessa programpunkter och deltar i två.

Vad händer när ingen längre kan?

Programpunkten arrangeras av Kulturens bildningsverksamhet i samarbete med Hemslöjden.

Slöjd- och hantverksfärdigheter av alla slag har genom tiderna förts vidare från utövare till utövare, från generation till generation. Färdigheter som inte alltid låter sig beskrivas i ord utan är en handens kunskap med förmåga att avgöra allt från materialets kvalitet till hur särskilda tekniker och verktyg ska användas. Det är också på detta sätt som slöjden har utvecklats och influerats av andra över tid. Ett samtal om vilka som har ansvar för och säkerställer att denna kunskap bevaras, utvecklas och förs vidare? Varför är det viktigt idag och vad händer om denna kedja bryts? Sverige har som första nordiska land någonsin valts in i kommittén för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Immateriellt kulturarv är traditioner, sedvänjor och kunskap som förs vidare mellan människor, till exempel hantverk, högtider, musik och berättelser. Sverige är invalt för perioden 2020–2024.

Följ länken för att komma till programpunkten.

Varför folkdräkt?

Programpunkt arrangeras av Kulturens bildningsverksamhet i samarbete med Folkdansringen.

Ett samtal om folkdräktens plats i såväl nutiden och inom det gemensamma kulturarvet och om varför dräkten har blivit en politiskt laddad symbol.

Hemslöjdens verksamhetschef Maria Jacobsson medverkar.

Följ länken för att komma till programpunkten ”Varför folkdräkt”.

Vårt kulturarv: Hur förenar man det bevarande med det levande?

Programpunkten arrangeras av Kulturens bildningsverksamhet i samarbete med Erik Sahlström-institutet.

Vad är egentligen ett kulturarv? Välkommen till ett samtal om hur vi definierar det immateriella kulturarvet och våra traditioner och var man kan finna balansen mellan att bevara gamla traditioner och att förvalta ett levande kulturarv. 

Följ länken för att komma till programpunkten om kulturarvets bevarande.

Folk och kultur logo

Här hittar du hela programmet för Folk och Kultur 2021, med alla programpunkter!