Gunnel Andersson – Mästare i handvävning

Vi gratulerar Gunnel Andersson till sitt mästarbrev inom handvävaryrket! Här har Gunnel svarat på några frågor vi ställde om henne och hennes hantverksutövande.

Mästarväverska Gunnel Andersson

Vänster: Gunnel Andersson iförd ulltröja i eget handvävt tyg. Höger: Handvävda tyger i ull för inredning och kläder.

Hur fastnade du för just handvävning och hur har intresset utvecklats?

Redan som barn tyckte jag om att hålla på med garn och tyg. Både mormor och mamma arbetade med olika textila tekniker. Jag fick tidigt vara med, hjälpa till och lära mig både väva, sticka och brodera. Vävningen har alltid känts lite extra intressant. Jag gick på vävkurs i tonåren och sen blev det bara mer och mer vävning på olika textila kurser och utbildningar.
Att arbeta med vävning i sitt yrke är både roligt och inspirerande. Att få möta studenter och andra vävintresserade, dela med sig av kunskaper och bidra till deras utveckling är mycket spännande och roligt. Att själv experimentera, prova och upptäcka nya tygkvalitéer genom att kombinera olika garner, tekniker och arbetssätt är nog det som fascinerar mig mest.

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?

De flesta förknippar nog mig med någon form av utbildning, pedagogisk verksamhet inom vävning. Att använda goda vävmaterial och göra välavvägda kompositioner som ger bra och fina tygkvalitéer för kläder, accessoarer och inredning är några av målen i mitt vävarbete.

Vad betyder ett mästarbrev för dig?

Det känns stort och betydelsefullt att få mästarbrev, ett internationellt yrkesbevis, ett bevis på min yrkesskicklighet och erfarenhet inom vävområdet. Eftersom flera utbildningsvägar kan leda fram till samma yrke är det viktigt att det finns en möjlighet att få ett godkänt kompetensbevis oavsett väg.

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?

Att arbeta med vävning är roligt. Det finns så mycket att lära sig mer om, så många områden att fördjupa sig i och så mycket att dela med sig av till andra. Det är ett stort intresse och ett intresse som jag märker växer mer och mer för den verksamhet med föreläsningar, kurser och inspirationsdagar som jag har i mitt företag Textila trådar.

Jag ser ljust på vävningens framtid. Vävning ger avkoppling och en motvikt till det digitala som vi behöver. Ett ökat intresse för miljö och hållbarhet, en möjlighet att överblicka och styra en hel tillverkningsprocess främjar vävningens framtida roll.

Jag märker ett ökat engagemang för vävning och att det finns fler nybörjare och fler unga i digitala grupper än tidigare. Idag finns många enklare vävstolar som inte tar så mycket plats och är mer portabla än en traditionell golvvävstol. Det gör vävningen med flexibel, mer social och enklare att hålla på med hemma i sitt eget hem.

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som din branschorganisation?

Hemslöjden har en viktig roll som samordnare och marknadsförare för olika smalare hantverksyrken och att lyfta fram bredden, djupet och mångfalden i olika hantverk. En annan viktig uppgift för Hemslöjden som branschorganisation är att bidra till att hantverkstraditionerna bevaras, utvecklas och förs vidare så kommande generationer också får möjligheter att utöva dessa inspirerande, roliga, viktiga och oumbärliga yrken.

Några av Gunnels skapelser

1 – Topp i rutigt tyg vävd i tekniken dräll

2 – Tyger i ull för inredning och kläder

3 – Kudde och sittdyna i dräll och rosengång

4 – Jacka sydd av handvävt ylletyg

Hemsida m.m.

Följ Gunnel på Instagram och besök hennes hemsida!

Hemsida: www.textilatradar.com

Instagram: @textilatradar