Stipendiat Sara Kånåhols

Sara Kånåhols är handvävare och en av årets stipendiater 2020. Här berättar Sara om sitt hantverk och vad hon kommer att använda Bo Hammarskjölds stipendium till.

Sara Kånåhols

Handvävare Sara Kånåhols

Sara Kånåhols

Sara Kånåhols, mottagare av Bo Hammarskjölds stipendium 2020.

Jag heter Sara Kånåhols och är vävare. Jag bor i Skedstad på östra sidan av Öland där jag har ett eget företag i vilket jag handväver på beställning samt åker runt och håller kurser. Mitt fokus ligger på historiska och hållbara textilier och de tyger jag gör är främst till folkdräkt, byggnadsvård och reenactment.

Vid vävning av historiska tyger är det många val som måste göras då en är ute efter ett visst uttryck i tyget. Det handlar inte bara om material och bindning utan också om redskapen, vem det är som väver och hur den väver. Det är kombinationen av dessa och hur de påverkar varandra som gör mig nyfiken och intresserad. Det är också detta jag kommer använda mitt stipendium till genom att förkovra och fördjupa mig via en kurs i analys och rekonstruktion på Sätergläntan.

Tack så jättemycket att jag får det tillfället att fortbilda mig i folkliga vävredskap och äldre metoder!

Vävda folkdräktstyger

Folkdräktstyger vävda av Sara Kånåhols.

Hemsida: sarakanahols.se
Kulturlagret på Facebook och instagram

Juryns motivering:

Sara Kånåhols tilldelas 10 000 kr för att fortbilda sig inom handvävning. Sara vill gå en fördjupande distanskurs i analys och rekonstruktion för att uppdatera och fördjupa sina kunskaper. Hon vill också utforska folkliga vävredskap och gamla metoder.