Stipendiat Jennie McMillen

Textilkonstnär Jennie McMillen, Uppsala, får 30 000 kr från Märtha Gahns stiftelse för att utforska och utveckla sina broderade berättelser i vävd form. Här kan du läsa Jennies presentation av sig själv och sitt skapande.

Jennie MacMillen

Jag heter Jennie McMillen och är textilkonstnär. Jag har under de senaste tio åren arbetat med ett projekt som jag kallar för I gränslandet – en plats av Jennie A. McMillen där jag tänker att jag håller på att göra en plats där det pågår en konflikt mellan civilisationen och naturen, då civilisationen försöker inta naturens platser och tvärtom.

Vatten ur berg av Jennie McMillen

Vatten ur berg av Jennie McMillen.

Jag gör bilder och ibland tredimensionella tillhörande objekt för att arbetet ska ta mer fysisk form. I det här arbetet har jag bara broderat och använt mig av svart sytråd på vitt bomullstyg, jag har låtit arbetet ta lång tid och ofta återkommit till pågående bilder under flera år.

Vatten ur berg av Jennie McMillen

Vatten ur berg av Jennie McMillen.

Jag fick en vävstol i somras och har sedan dess velat ta in vävning som en del av det här projektet. Jag kommer att använda stipendiet till att arbeta med att ta in vävningen i mitt pågående arbete. Det kommer att ta mer abstrakta former, jag kommer att använda mig av färg och själv färga in materialet. Jag tänker mig att jag kommer att använda mig av teknikerna rya och flossa för den frihet det ger.

Det känns spännande att gå tillbaka till den textila teknik som var min ingång till slöjden och den textila konsten och se vad som händer när jag tar in den i det arbete som jag nu varit i under en längre tid.

Följ Jennie McMillen på Instagram!

Juryns motivering:

Jennie McMillen tilldelas 30 000 kr för att få möjlighet att utforska och utveckla sina broderade berättelser i vävd form. Jennies svartvita broderier har en tydlig sakral känsla och hon arbetar med konflikten mellan civilisationen och naturen. Genom att översätta sina bilder till väv så vill hon få fram andra mer abstrakta sidor av sina bilder och också utforska vad färgen gör för tillägg i berättelsen.