Stipendiat Erik Torstensson

Textilkonstnär och pedagog Erik Torstensson är en av Hemslöjdens stipendiater 2020. Här berättar Erik om sig och sitt hantverk och vad han kommer att använda Bo Hammarskjölds stipendium till.

Erik Torstensson

Textilkonstnär Erik Torstensson.  foto: Sebastian Kok.

Jag är textilkonstnär och har frilansat som pedagog inom textila hantverk sedan 2008 med huvudinriktning tovning, handspinning och färgning. Mitt konstnärskap rör sig mellan begreppen upprepning och upplösning och jag har ställt ut bland annat på Gotlands konstmuseum och på Not Quite i Fengersfors och jag är representerad på Statens konstråd.

Jag känner mig inspirerad av olika textila tekniker och angriper dem förutsättningslöst för att se vart de leder och vilka uttryck jag hittar. Oftast jobbar jag med hantverksmässiga processer men gör även installationer och performance, även då med textila teman.

Jaquardvävar av Erik Torstensson.

Jaquardvävar av Erik Torstensson.

De senaste åren har jag huvudsakligen ägnat åt digital jacquardvävning och jag gör ofta ganska stora verk som skulle kunna vara filtar, täcken eller överkast. Just nu utvecklar jag en teknik för att kunna väva helt olika motiv och material på vävens vardera sida.

Jag kommer använda det här stipendiet för kostnader under mina masterstudier i textilkonst på HDK-Valand i Göteborg.

Juryns motivering:

Erik Torstensson tilldelas 10 000 kr för att fortsätta utveckla sin textila konst på masterprogrammet på HDK. Erik arbetar som textilkonstnär och pedagog inom textila hantverk och har ett utforskande och gränsöverskridande förhållningssätt till hantverket.

Hemsida m.m.

Erik Torstenssons hemsida.

Följ Erik på Instagram och Facebook!