Mästarkeramiker Kajsa Leijström

Vi gratulerar Kajsa Leijström till sitt mästarbrev inom krukmakaryrket! Här har Kajsa svarat på några frågor vi ställde om henne och hennes hantverksutövande.

Krukmakare Kajsa Leijström med keramik

Hur fastnade du för just keramik och hur har intresset utvecklats?

Mitt intresse för skapande och hantverk har funnits ända sedan barndomen. Efter gymnasiet ville jag ägna mig åt det på heltid, iallafall för ett tag, och sökte utbildning på folkhögskola. Där fastnade jag så småningom för leran som material och efter en del omvägar blev det också mitt yrkesval. Jag har praktiserat på flera krukmakerier och driver sedan 1999 egen keramikverkstad.

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?

Jag arbetar i den vackra lokala stengodsleran från Fyledalen. Min keramik startar nästan alltid på drejskivan, men ofta omformar jag sedan föremålen innan leran stelnat. Till exempel tänjer jag och drar ibland i faten för att göra dem ovala och trycker med fingrarna på olika sätt för att skapa dekorer. Jag använder gärna engober för variation i färg och dekoration. Traditionella (lergods)tekniker som bollspruta, skraffito eller schabloner fast tillämpade på lite nya sätt och på stengods.

Varför var det viktigt för dig att ansöka om mästarbrev?

Mästarbrevet innebär för mig yrkesstolthet och kvalitetsgaranti gentemot kunderna. En slags hantverkets motsvarighet till en universitetsexamen.

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?

Jag tycker mig märka ett ökat intresse för hantverk de senaste åren, både att köpa handgjort och inte minst många förfrågningar om att fp komma på kurs för att prova på. Även digitalt, på Instagram där jag är mycket aktiv och har många följare, är intresset och fascinationen stor för hantverksprocessen.

Hemsida m.m.

Följ Kajsa på Instagram och Facebook och besök hennes hemsida!

Hemsida: www.kajsaskeramik.se
Instagram: @keraleij
Facebook: kajsaskeramik