Föreningen Trolldalen får linstipendium

Föreningen Trolldalen i Bollnäs får 15 000 kr ur Greta Johanssons linfond för att bevara, vårda och utveckla Trolldalen med sina många byggnader kopplade till linet, samt nå ut till fler med en egen hemsida. Här kommer en presentation av föreningen.

Trolldalen i Bollnäs

Föreningen Trolldalen

Föreningen Trolldalen bildades 2015 med uppgift att bevara, vårda och utveckla Trolldalen och den unika miljö, som visar alla stegen i linberedningen. Det som är speciellt med Trolldalen är de vattendrivna linberdningsverken för bråkning (klappning på Växbomål) och skäktning. Linet var ekonomiskt mycket betydelsefullt för Hälsingland under 1800-talet. Det har funnits över 1000 vattendrivna skäktar och klappar i landskapet, men idag finns bara ett fåtal kvar i brukbart skick.

Föreningen Trolldalen kommer att använda stipendiet ur Greta Johanssons linfond som en grundplåt till att utveckla en hemsida så att många fler kan hitta till Växbo och ta del av linets historia i Trolldalen.

Juryns motivering:

Greta Johanssons linfond 2020 tilldelas Föreningen Trolldalen med 15 000 kr. Föreningen Trolldalen bildades 2015 för att bevara, vårda och utveckla Trolldalen med sina många byggnader kopplade till linet. Föreningen bedriver stor visningsverksamhet för alla intresserade av linets historia, hantering och linets stora betydelse för den ekonomiska utvecklingen i länet. Föreningen Trolldalen tilldelas stipendiet för att bygga en hemsida och på det sättet nå fler intresserade av verksamheten och ta del av linets historia i Trolldalen.