Stipendiat Ida Carolina Dahlberg

Sömmerskan Ida Carolina Dahlberg, Norrköping, studerar på Sätergläntan och får 10 000 kr från Sätergläntans Vänners fond till att avlägga gesällprov inom Dräktsömnadsyrket. Här får du läsa Ida Carolinas presentation av sig själv och sin sömnad.

Ida Carolina Dahlberg

Mitt namn är Ida Carolina Dahlberg och jag studerar sömnad på Sätergläntan. Just nu bor jag i Norrköping och studerar mitt tredje och sista år på distans. Jag vill starta igång mitt eget företag snart som ska heta “Idacalina”.

Överdel av Ida Carolina Dahlberg

Sytt av Ida Carolina Dahlberg

Jag älskar att vara kreativ och är intresserad av modedesign. Jag syr allt från folkdräkter men även egendesignade folkdräktsinspirerade plagg och moderna plagg som jag ritar mönster till. Det blir en hel del måttsydda plagg där passformen är viktig. Mina favoritmaterial är ull och lin och jag syr väldigt mycket för hand. Jag gillar att använda mig av traditionella hantverkstekniker, metoder och estetik. Förutom det så kan jag tänka mig att jobba med event, utställningar och workshops.

Jag sökte stipendiet för att jag ville använda det till den nya dräktsömnadsgesällen som jag kommer att ansöka om att få göra men även till min skolgång, mitt framtida skapande och företag. För mig är det viktigt att sy i tyg och att använda material av god kvalitet och jag behöver även en del utrustning för att kunna sy hemma. Till exempel så vill jag förutom tyg och förbrukningsmaterial köpa ett strykjärn, saxar och sömnadstillbehör.

Följ Ida Carolina på Instagram!

Juryns motivering:

Ida Carolina Dahlberg tilldelas Sätergläntans Vänner stipendium på 10 000 kronor för att få möjlighet att ansöka om att avlägga gesällbrev i Dräktsömnadsyrket. Hon vill etablera företag för att kunna arbeta med att skräddarsy folkdräkter, designa egna plagg, rita mönster, jobba med event, utställningar och eventuellt workshops.Stipendiet kommer framförallt att användas till dräktsömnadsgesällen och att köpa bra tyg och material till de tilltänkta plaggen.