Mästarstickerskan Karin Kahnlund

Vi gratulerar Karin Kahnlund till sitt mästarbrev inom stickningsyrket! Här har Karin svarat på några frågor vi ställde om hennes stickande och yrkesutövning.

Mönsterstickade vantar av Karin Kahnlund

Hur fastnade du för just stickning och hur har intresset utvecklats?

Min mamma stickade mycket när jag var barn. Jag var nyfiken och ville prova. Först började jag med att virka, men i sjuårsåldern lärde jag mig att sticka. Stickningen har varit viktig sedan dess och följt mig genom tonår och vuxenliv, först som kreativ hobby och de senaste 21 åren som glädje och försörjning.

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?

Mönsterstickad kofta av Karin Kahnlund

Mönsterstickad kofta av Karin Kahnlund.

Jag står med fötterna i den folkliga sticktraditionen, främst den i Sverige. Det är spännande att studera hur sticktraditionen sett ut och utvecklats på olika sätt runt om i vårt land. Jag vill försöka se hur mina föregångare gjort, tycker om att klura ut deras tekniska lösningar. Stickningen handlar så mycket om människors historia, om hur de levt och försörjt sig. Jag vill föra kunskapen och traditionerna vidare.

Varför var det viktigt för dig att ansöka om mästarbrev?

Jag ansökte om mästarbrev för att få en bekräftelse på mina hantverkskunskaper och för att visa att det går att arbeta med stickning professionellt. Att få träffa andra hantverkare i samband med mästarutbildningen var en stor bonus.

Vad fick du göra i ditt mästarprov?

Eftersom jag arbetat heltid med stickning under många år har jag inte avlagt gesällprov utan istället fått mina hantverkskunskaper vidimerade. Till ansökan bifogades en kollektion stickade plagg.

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?

Stickade strumpor, vantar och basker. Av Karin Kahnlund.

Stickat set med strumpor, vantar och basker. Av Karin Kahnlund.

Mitt mål är att jag ska kunna driva och utveckla mitt företag Uppstickaren i många år framåt. Jag ser att intresset för stickning bara ökar. Det är stort sug efter mer och fördjupade kunskaper. Där ser jag att jag har en viktig roll att föra tekniken vidare! Att få dela med mig och väcka intresse hos andra är det jag tycker är allra roligast!

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som din branschorganisation?

Jag känner mig hemma och välkommen i hemslöjdsrörelsen, men ser det mest som en intresseförening, tyvärr inte som ett stöd för mig som företagare. Jag önskar att SHR skulle samla alla gesäller och mästare inom slöjdyrkena i ett eget nätverk. Det borde finnas en förteckning på SHRs hemsida där man lätt kan hitta namn på de som fått gesäll- och mästarbrev i respektive yrke. Även om vi jobbar med olika tekniker är många frågor de samma och man kan stötta varandra. Vi skulle dessutom tillsammans kunna visa nästa generation att slöjden är en möjlig yrkesväg!

Hemsida m.m.

Karin Kahnlund

Mästarstickerskan Karin Kahnlund

Besök Karin Kahnlunds hemsida och följ henne på Instagram och Facebook!

Uppstickaren
Karin på Instagram
Karin på Facebook

Här kan du läsa mer om vilka hantverksyrken som Hemslöjden är branschorganisation för och hur man ansöker om att få avlägga gesäll- och mästarprov.