Mästarstickerskan Johanna Wallin

Vi gratulerar Johanna Wallin till sitt mästarbrev inom stickningsyrket! Här har Johanna svarat på några frågor vi ställde om hennes stickande och yrkesutövning.

Johanna Wallin

Johanna Wallin med mästarbrev inom stickningsyrket.

Hur fastnade du för just stickning och hur har intresset utvecklats?

Fikamugg och pågående stickning

Fika och pågående stickning av Johanna Wallin.

Jag lärde mig att sticka när jag var 7 år och blev genast trollbunden av möjligheten att göra egna dockkläder. Jag har med tiden utvecklat intresset till både tekniken och dess historia med sticktraditioner som mönster och arbete. Särskilt vardagsplagg med de små mönsterrapporterna som kan varieras i det oändliga, är lätta att komma ihåg och som gör att plaggen håller länge.

Vad skulle du säga är ditt signum som kännetecknar ditt hantverk?

Stickad kräfta och fingervante av Johanna Wallin

Stickade kräftan Krille och mönsterstickad fingervante. Av Johanna Wallin.

De flesta förknippar mig nog med små varma plagg. Fingervantar är nog mitt signum numera men även stickade snoddar som går att göra mycket spännande plagg med. Min favoriprojekt är småmönstrade vantar, stickade tätt med tunna stickor och med ullgarner.

Varför var det viktigt för dig att ansöka om mästarbrev?

I en tid där så mycket ska gå fort och det mesta vara gratis tycker jag det är viktigt att lyfta fram att det finns ett yrke i hantverkskunnandet.

Vad fick du göra i ditt mästarprov?

Jag gjorde först en verifiering hos Hemslöjdens granskningsnämnd. Då samlade jag ihop en portfolio med plagg från de olika verksamheter jag arbetar med i mitt yrke, utbildning och kursverksamhet samt min formgivning som innefattar både mönsterkonstruktion, beskrivningar och färdiga plagg. Jag fick även redovisa hur hur jag varit yrkesverksam i mitt företag så att jag uppfyllde minst 6 år i yrket.
Därefter gick jag en företagarkurs på Leksands folkhögskola.

Vilket provmoment var största utmaningen och varför?

Det är svårt men bra att göra en sammanställning av hur jag förvaltar och utvecklar mina kunskaper för att vara med och bidra till att föra stickningen framåt som hantverk.

Hur ser du på dig och ditt hantverks framtid?

Jag tycker själv att stickning är det roligaste som finns och därför är jag hela tiden nyfiken och vill lära mig mer. Helst vill jag förmedla detta även till andra, inte bara som produkter utan även lusten att sticka. Det är i dag en mycket liten marknad för färdigstickade plagg men jag ser med glädje att nya generationer tar upp stickorna och nystar vidare i vår sticktradition. De är nyfikna och vill veta mer om hur man gör och hur man har gjort, och de har många ideer om hur man kan göra nya saker. Kombinationen av dåtid, nutid och framtid är det som gör att traditionerna lever vidare.

Vad har du för förväntningar på Hemslöjden som din branschorganisation?

Jag ser Hemslöjden som en plattform där olika hantverkare kan mötas och få möjligheter att samarbeta över gränser. Jag tycker att det finns flera delar i att föra traditioner vidare där den ena delen handlar om bevarande, att dokumentera och lära ut tekniker. Det finns även en utvecklande del där gamla tekniker och mönster tillåts att förändras och bli nya varianter. Här tror jag att Hemslöjden har stor betydelse med medel till utvecklingsprojekt, kursverksamhet och kunskapsspridning i alla former. Jag skulle även gärna se att Hemslöjden har en större roll som branchorganisation för hantverkare som idag driver egna rörelser och som kämpar för att överleva på affärsdrivande premisser.

Hemsida m.m.

stickade och dekorerade väskor

Stickade väskor av Johanna Wallin.

Besök Johanna Wallins hemsida och följ henne på Instagram och Facebook!

Johanna på Instagram

Här kan du läsa mer om vilka hantverksyrken som Hemslöjden är branschorganisation för och hur man ansöker om att få avlägga gesäll- och mästarprov.