Jag har ett ideellt hjärta

"Det är verkligen en förmån att ha haft så många olika uppdrag inom Hemslöjden. Det är jag jätteglad för. Jag tycker det är kul att bita tag i nya saker. Varje nytt uppdrag är alltid det roligaste för mig. Man utvecklas och får lära sig nytt och träffa nya människor. Jag är liksom ingen metervara. När jag ser att det rullar på, fungerar och ser bra ut, då känner jag mig klar", säger Ulrika Rapp som nu lämnar Hemslöjdens förlag. Vi tog en pratstund med henne för att summera tiden inom Hemslöjden.

Ulrika Rapp

Hur började det?

Min morfar drev en syfabrik. Det var mitt dagis. Där satt jag och sorterade och färgkoordinerade tyglappar. Så det började redan då, säger Ulrika. Senare, för att komma in på utbildning hos Handarbetets vänner, blev det praktik på Hemslöjden i Skövde. Det var 1979. Så gick det till när Ulrika Rapp och Hemslöjden möttes.

Nu kan Ulrika se tillbaka på 30 yrkesverksamma år inom Hemslöjden. Fler år lär det bli, i alla fall ideella. För hon har ett ideellt hjärta, berättar hon när vi pratas vid. Nu när Ulrika slutat som förlagschef på Hemslöjdens förlag ska det bli mer tid för hemslöjdsföreningen i Skaraborg och Slöjdens hus.

Vi gör en tillbakablick

Det är inte helt lätt att summera Ulrikas hemslöjdsår för hon har hunnit med en hel del. Exempelvis har hon vikarierat som hemslöjdskonsulent, rest runt som näringslivskonsulent och varit föreningskonsulent. Hon har också skött inköp och produktutveckling i hemslöjdsbutik och varit projektledare för diverse hemslöjdsprojekt. Sen blev det visst också 10 år med en slöjdgrossistfirma.

Svensk slöjds grossist

Det började på en Liljevalchsutställning 1998. Till utställningen togs det fram många nya produkter och speciellt kulturtröjan av Anne Norin blev väldigt uppskattad. Så vi ville testa om den kunde tilltala fler än bara den lilla krets som kom och handlade på Liljevalchs.” Det blev startskottet för Svensk Slöjds grossist. ”Med grossistfirman ville vi stötta landets hemslöjdsbutiker med produktutbud”, berättar hon. ”Vi ville också kunna erbjuda slöjdare större beställningar och därmed bättre avsalu.

Ulrika skötte distribution, lager, försäljning, beställningar och administration. Med mera. ”Det var ett väldigt roligt jobb som jag hade i 10 år. Det togs inte fram en enda produkt som jag inte själv ville ha.”

Vi pratar också om tiden som näringslivskonsulent. ”När jag jobbat med Svensk Slöjds grossist ett tag kom en förfrågan om jag kunde åka runt och prata ekonomi och försäljning med slöjdare och hemslöjdskonsulenter runtom i landet. Så det gjorde jag.”

Mot slutet av den här tiden såldes även slöjdböcker genom grossistfirman. Så när Svensk Slöjds grossist gick i graven föddes istället Hemslöjdens förlag.

Hemslöjdens förlag

Jag har lärt känna många människor genom åren. Framför allt när förlaget startade var det stora kontaktnätet en viktig tillgång. Förlagsvärlden hade jag ingen erfarenhet av, det var helt nytt. Där fanns det massor av oskrivna regler jag inte kände till i början. Så jag fick lära mig under resans gång.”

Vad hon känner sig extra stolt över? Bokförlagets titlar!

Jag känner sån stolthet över att vi har lyckats göra alla dessa böcker, att de blivit så bra och uppskattade. På Syfestivalen har det ofta hänt att folk besökt förlagets monter och sagt: ’Vad har ni för ny bok? Jag har redan alla andra från er!’. Det är ett bra betyg.

Så vad händer nu då?

Nu tänker Ulrika vara ledig ett tag, säger hon. Sen kommer också hennes ideella hjärta att få sitt, med styrelseuppdrag och annat i Skaraborgs hemslöjdsförening samt butiken i Slöjdens hus. ”Sen får vi se vad som händer”, säger Ulrika. ”Jag är öppen för förslag!”, avslutar hon.

Vi säger stort tack till Ulrika Rapp för alla åren på Hemslöjden!

Ulrika Rapp

Ulrika Rapp