Knyt en makraméampel

Makramé, en rolig och enkel knytteknik som kräver väldigt lite verktyg och material. Här får du en beskrivning på hur du knyter en en blomampel.

makraméampel med ampellilja

Material och redskap

 • Snöre – ca 30 meter behövs till en ampel. Det finns en mängd olika typer av snören man kan använda till makramé. I det här exemplet har 3-slaget bomullsrep á 5mm använts, och det är i grövsta laget. Bomullsrep som är 2-3mm tjocka är det vanligaste att knyta makramé av. Det går också bra att använda trädgårdssnören i hampa och jute.
 • Tunnare extrasnöre – Det kan också vara bra med några meter av ett rep tunnare än knytrepet. Då kan man använda det till start och avslut på makraméampeln. Den som inte har ett tunnare snöre att använda kan istället knyta med samma rep som ampeln knyts av. Tagling kan då bli lite för tjockt och klumpigt. Knyt istället på det andra sättet som föreslås i beskrivningen här nedan.
 • Krok – Att hänga arbetet i så att du kan arbeta stående och så att repen kan hänga fritt. En vanlig klädgalge funkar också!
 • Ring – Metall- eller träring för upphängning av den färdiga ampeln och som hängs på kroken när man knyter.
 • Sax, måttband och eventuellt stoppnål (tjock trubbig nål).

Teknik

Här är knutarna som använts för att göra den här blomampeln. Man säger att man ”slår” en makraméknut och de rep man gör själva knuten av kallas knyttrådar medans repen som man knyter runt kallas kalvar.

Klassisk makraméknut (knuten på sjömansvis och på vanligt sätt)

Spiralknut

Kedjeknut

Gör så här

Mät upp 8 lika långa replängder, 3,5 – 4 meter vardera. (Jag brukar mäta repen i armlängder: 3 armlängder per rep blir för mig strax över 3,5 meter, vilket brukar bli lagom).

Dra repen genom ringen så att alla 16 ändarna hänger lika långa.

Tagling

Det är nu det smalare extrasnöret kommer in i bilden.

Makramé tagling

Tagla runt repen så nära ringen som möjligt. Här har vi lånat bild och instruktion från Jårrmut:

Makramé tagling steg-för-steg

Klicka på bilden för att förstora. Makramé tagling, steg 1-6.

 1. Samla ihop alla snören som ska taglas.
 2. Lägg en ögla enligt bilden med en separat lös tråd.
 3. Linda samman snörena med tråden. Linda hårt och arbeta nedåt mot öglan.
 4. Trä tråden genom öglan helt. Dra åt öglan.
 5. Dra in öglan helt så att den göms under lindningen. Klipp av trådändarna.
 6. Så här ser det ut när taglingen är färdig.

Den som inte vill tagla, enligt instruktionen här ovan, knyter om alla repen strax nedanför ringen med extrasnöret. Linda därefter snöret hårt ytterligare flera varv runt repen och knyt åt. Dra med stoppnålen in extrasnörets tåtar under snörningen och klipp sen av ändar som sticker ut.

Börja knyta

Dela upp repen i knippen om 4. Knyt makramé en sektion åt gången på alla fyra knippena.

Ampelns sektioner:

 1. 10 cm makraméknut.
 2. 15 cm kedjeknutar på knippenas två kalvtrådar.
 3. 10 cm spiral- eller makraméknut.
 4. 15 cm kedjeknutar på knippenas två kalvtrådar.
 5. 10 cm spiral- eller makraméknut.
Makramé ampel sektioner

Ampelns olika knutsektioner.

Övergång för krukans upphängning

Makramé blomampel

Fördela repen i nya knippen enligt bild för att göra plats för krukan.

När arbetet från ring mäter 60-65 cm, fördela om repen så att nya knippen bildas med två rep från vardera intilliggande knippe. Fortsätt knyta makraméknutar med de nya knippena ca 10 cm nedanför föregående knytparti.

Knyt så länge repen räcker (i detta fall ca 10 cm). Det behöver finnas minst 5 cm kvar på alla repen för att kunna avsluta ampeln.

Avslutning

Tagla ihop alla repen ordentligt (se Tagling här ovan). Jämna till repändarna så ampeln får en snygg tofs nertill. Nu är den klar för användning!

Blomampel knuten i makramé

Färdig blomampel i makramé.

Tips och råd

Har man ont om rep så går det ju göra en ampel som hänger i tre istället för fyra makramélängder. Då klarar man sig med ungefär 25 meter rep.

Det kluriga med makramé är att få repen att räcka till och att räcka ungefär lika långt. Det får man genom att variera knutarna så att de ”använder upp” lika mycket av alla rep. Man kan också redan från början bestämma sig för vilka rep som ska vara knytrep och måtta dessa mycket längre än kalvrepen, eftersom det är knytrepen som förbrukas.

Den som vill kan trä på pärlor på kalvtrådarna mellan knutarna, för en extra dekoration.

Den som knyter blomampeln av tunnare rep kommer att kunna knyta den aningen längre än i det här exemplet.

Sektionen som vi kallar Övergång i detta exempel styr hur stor kruka som får plats i ampeln. Experimentera med olika längd på denna del utifrån dina egna krukors storlek.