Västerbottens läns hemslöjdsförening

Inför Hemslöjdens dag 2020 har vi ställt några frågor om föreningsliv och hemslöjd bland våra slöjdföreningar ute i landet. Isac Enetjärn arbetar som vikarierande hårdslöjdskonsulent och berättar här om sitt engagemang för det ideella och för slöjden.

Berätta om din förening

Västerbottens läns hemslöjdsförening grundades 1909 och spänner över hela Västerbottens län. Vi har kontor i Umeå med en av de två konsulenterna utgår från Dorotea. Ni hittar oss på Instagram och Facebook under namnet @vasterbottenslojd och hemsidan www.vasterbottenslojd.se

Vad är det bästa med att slöjda i en förening?

Det är ju fantastiskt att se vad ideellt engagemang kan göra och vilken potential det har. För mig som konsulent blir det ju inte mycket slöjdande för egen del i föreningen men vi har många som kommer på slöjdkvällar och kurser som är både medlemmar och inte. Intresset för dem kvällarna har helt klart ökat. En utmaning idag för oss som verkar i föreningslivet är ju hur man kan engagera fler ideellt. Det är ingen lätt fråga men jag tror absolut att vi skulle kunna bli bättre på det om vi finns där de unga är och ser det som en självklarhet att bjuda in dem att forma föreningars innehåll!

Hur ser du på slöjdens roll i samhället idag?

Det är uppenbart en växande rörelse, något som märks inte minst i sociala medier. På facebook kryllar det av slöjdrelaterade grupper och det känns som att det inte finns någon ände på antalet slöjdande instagrammare. Det vittnar om att slöjden och handens arbete och förmåga spelar roll för människor i dagens samhälle. Men vad är det som spelar roll? Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Det kan inte riktigt uttalas utan att mista något av sin betydelse. Men jag tänker på längtan efter att få uttrycka sig kreativt genom något som består, längtan efter sina rötter, en längtan efter att förstå sig själv och sin omvärld, en längtan efter att få ”bara göra” och en längtan efter att få bli ett med något för en stund. I min roll som konsulent handlar det om att vara lyhörd inför alla dessa perspektiv och inte låsa slöjden vid några av mina föreställningar om vad slöjd är eller bör vara. Jag tror vi måste fortsätta låta slöjden utvecklas och visa sin roll i samhället genom dem som utöver slöjden, vare sig det handlar om traditionella hantverksmetoder eller nyare eller ännu oupptäckta områden.

Har din förening någon planerad aktivitet under Hemslöjdens dag?

Ja, under Hemslöjdens dag planeras det aktiviteter till flertalet orter i länet. Bl.a. kommer vi att visa upp en ny vandringsutställning i Umeå i samband med Hemslöjdens dag.
Se våra sociala kanaler för mer info om detta!

Finns det något speciellt som du och din förening skulle vilja visa eller dela med er av?

Inspirationsbild från Västerbottens läns hemslöjdsförening. Slöjdare: Ola Ling

Det finns många intressanta slöjdare som vi gärna tipsar om: Vår instagram gästas varje vecka av en av länets slöjdare. Ett smakprov här av Ola Ling som var gäst tidigare i vintras.

Västerbottens läns Hemslöjdsförening här.

Klicka här om du vill bli medlem i Västerbottens läns Hemslöjdsförening.