Inför Hemslöjdens dag 2020 har vi ställt några frågor om föreningsliv och hemslöjd bland våra slöjdföreningar ute i landet. Gun Hedlund, ordförande i Arbrå hemslöjdsförening berättar om föreningen och betydelsen av eldsjälar.
Jag heter Gun Hedlund och är ordförande i Arbrå hemslöjdsförening sedan drygt ett år tillbaka. Jag är och har alltid varit intresserad av slöjd och traditioner. När jag nu gått i pension ville jag gärna engagera mig ideellt i någon förening och tackade ja när jag fick frågan att vara hemslöjdsföreningens ordförande. Jag har arbetat med kulturfrågor under hela mitt yrkesliv och fortsätter därför gärna att engagera mig i dessa.
Arbrå hemslöjdsförening har Gävleborgs läns enda hemslöjdsbutik. Utöver butiken har vi en vävstuga som är öppen för allmänheten. Vi arrangerar ett flertal kurser under sommaren, däribland ett 2-dagars slöjdläger för barn. Varje sommar har vi en temautställning i anslutning till butiken, som drar många besökare som också spiller över på butiken. Vi är medarrangörer till Slöjdrundan och Linveckan. Under juli månad brukar vi ha ”slöjdare i arbete” på gårdstunet utanför butiken en dag/vecka. Vi finns på Instagram och Facebook.
Föreningen har som mål: Att omsätta kreativa idéer i praktisk handling. Bevara traditioner och kunskaper, samtidigt som nya skapas. Genom att förmedla känslan av det genuina och den breda kunskapen om hur saker kan göras för hand, vill vi skapa och sprida intresset för hemslöjd. Föreningens butik ska sälja slöjdarnas produkter och anpassa dem i tiden.
Vad är det bästa med att slöjda i en förening?
Att träffa likasinnade, att ta del av och delge andra av sitt kunnande.
Hur ser du på slöjdens roll i samhället idag?
Slöjden har en mycket viktig roll idag för att sprida traditioner, bevara gamla tekniker, berätta vår historia, samhällsengagemang, återbruk, hållbarhet mm. Listan kan göras hur lång som helst.
Har din förening någon planerad aktivitet under Hemslöjdens dag?
Ja, tillsammans med Bollnäs Voxnadalens hemslöjdsförening samlas vi alltid denna dag på vårt stora trädgårdscenter, Mobackes i Bollnäs. Där hantverkare visar upp sina olika verk och visar föreningarnas verksamhet.
Finns det något speciellt som du och din förening skulle vilja visa eller dela med er av?
Vad skulle föreningslivet vara utan dess eldsjälar? En av alla dessa eldsjälar som varit med i Arbrå hemslöjdsförening sedan ”dinosauriernas tid” är Nisse Dahrén. Han ställer alltid upp – en riktig klippa! Föreningens allt i allo som vi ropar på när vi vill ha hjälp med något i vår lokal som innehåller butik och vävstuga. Nisse har jobbat som snickare i hela sitt yrkesliv, men passionen finns i slöjden. Man ser honom dagligen vid sin snickarbänk. På varma sommardagar tar han sin tillflykt till verkstaden i den svala gamla ladan. Han har lett många sommarkurser i Arbrå hemslöjdsförenings regi. Hans slöjdalster blir ofta presenter till nära och kära, men en del säljer han i hemslöjdsbutiken. Varje år brukar han göra ett rockhuvud som friargåva till sin fru sedan 44 år. Han gillar också att samla på sig gamla bruksföremål och verktyg – speciellt hyvlar … i skrivande stund har han närmare 100 stycken.