Sticka med Ulla Engquist

Vi är många som älskar att sticka. Men att kunna sticka innebär också att veta hur man gör för att få en vacker helhet. En osynlig axelsöm, en diskret ökning, en vacker halskant är alla exempel på detaljer som lyfter hela plagget. Här har vi samlat våra instruktionsfilmer med Ulla Engquist! I filmerna visas olika tekniker från boken "Sticka - detaljer som gör skillnad", utgiven av Hemslöjdens förlag.

Testa olika uppläggningar och kanter, provsticka detaljer och undersök vilken avmaskning som blir bäst. Var nyfiken och våga prova dig fram! Foto: Thomas Harrysson.

 

Lär dig sticka med Ulla Engquist, författaren till boken ”Sticka – detaljer som gör skillnad”, 2018 tilldelades Ulla Engqvist det första mästarbrevet i stickningsyrket. Boken är utgiven av Hemslöjdens förlag och innehåller massvis med beskrivningar, bilder och illustrationer för uppläggningar, monteringar och olika tekniker. Tips på hur du gör dina plagg finare på ett enkelt sätt. Boken vänder sig både till dig som är nybörjare och van stickare.

 

Ulla Enquist & Sticka – Detaljer som gör skillnad

Ulla Engquist är stickexpert och författare till boken ”Sticka – Detaljer som gör skillnad”. Till boken har Ulla spelat in tio filmer som kanske kan hjälpa dig lite extra med några av beskrivningarna eller om du bara vill ha lite sällskap när du stickar.

Lär dig dubbel korsuppläggning

I den här filmen visar Ulla hur du gör en dubbel korsuppläggning. Beskrivningen finns på sidan 34 i boken.

Lär dig sticka förkortade varv

I den här filmen visar Ulla hur du stickar förkortade varv med vändmaska i slätstickning. Beskrivningen finns på sidan 128 i boken.

Lär dig öka maskor mellan dubbelvikt kant och slätstickning

I den här filmen visar Ulla hur du gör ökningar mellan en dubbelvikt kant och slätstickning. Beskrivningen finns på sidan 82 i boken.

Lär dig uppläggningen från kanalöarna

I den här filmen visar Ulla hur du gör uppläggning från Kanalöarna. Beskrivningen finns på sidan 38 i boken.

Lär dig sy maskstygn i slätstickning

I den här filmen visar Ulla hur du syr maskstygn i slätstickning. Beskrivningen finns på sidan 94 i boken.

Lär dig virkad avslutning

I den här filmen visar Ulla hur du virkar en avslutning med fasta maskor. Beskrivningen finns på sidorna 51–52 i boken.

Lär dig sy ihop en sidsöm

I den här filmen visar Ulla hur du syr ihop en sidsöm som startar med åttan. Beskrivningen finns på sidorna 89–92 i boken.

Lär dig minska två maskor samtidigt

I den här filmen visar Ulla hur du kan minska två maskor samtidigt så att mittmaskan bildar en rak linje. Beskrivningen finns på sidan 85 i boken.

Lär dig korsuppläggning med två färger.

I den här filmen visar Ulla hur du gör en korsuppläggning med två färger. Beskrivningen finns på sidan 42 i boken.

 

Mer stickning

Ulla Engquist har också skrivit boken ”Sticka – Egna modeller och fler detaljer”. Den vänder sig till dig som tycker om att sticka och som nu vill gå vidare genom att utforma egna modeller och lära dig sticka mer avancerade detaljer.Har du en grundmodell du trivs med kan du variera den i det oändliga med olika uppläggningar, kanter, sticktekniker och garn. Vill du utveckla plagget vidare kan du leka med olika typer av ärmar och kragar, eller varför inte förvandla tröjan till en kofta med fickor och knapphål?

Böckerna finns att köpa hos din närmaste Hemslöjdsbutik.

 

Fler slöjdtips hittar du här