Smygmaskvirkning

Smygmaskvirkning är en av de tidigaste formerna av virkning som vi känner till. Lär dig hur man smygmaskvirkar på det traditionella sättet med den platta virkkroken!

Vita smygmaskvirkade torgvantar

Smygmaskvirkning (eller gammelvirkning, som den också kallats) är en av de tidigaste formerna av virkning som vi känner till. Det som kännetecknar denna gamla virkform är framför allt den virkkrok som används. Man håller också kroken på ett annat sätt än en vanlig virknål och ”kastar” garnet runt kroken med höger hand när man virkar. Traditionellt har virkningen gjorts i rundvarv och oftast av ullgarn och tekniken har främst använts till vantar och mössor. Förr var det vanligt att man virkade sina plagg stora och valkade ihop dem från insidan till rätt storlek. Då blev de också extra täta och varma.

Virkkroken

Tre virkkrokar för smygmaskvirkning

Virkkrokar för smygmaskvirkning. Den till vänster i aluminium och de två övriga i trä.

Virkkroken är platt, ganska kort, spetsig upptill och bred nertill. Den speciella formen gör det möjligt att smygmaskvirka med en och samma virkkrok i garner av olika tjocklek. Ju grövre garn, desto mer töjer man ut maskan på virkkrokens skaft. Förr använde man sig av det man hade hemma för att tillverka sin krok. Det finns t ex bevarade virkkrokar tillverkade av skedskaft. Materialen har varierat och både trä, horn, ben och metall har använts.

Så här virkar man

Smygmaskvirkade torgvantar av vitt ullgarn

Smygmaskvirkade torgvantar i vitt ullgarn.

Man smygmaskvirkar på rundvarv och gör nedtag i bakre eller främre maskbågen, vilket ger helt olika utseende på virkningen. Genom att kombinera dessa två masktyper på olika sätt kan man få fram fina reliefmönster. Men man kan också virka med två olika färger och skapa mönster på det sättet. Att tänka på är att maskorna lägger sig åt vänster i spiral när man virkar. Så ritar man upp ett mönster på rutat papper så kommer det att se helt annorlunda ut när man virkar det!

Uppläggning

Garn, luftmaskkedja och virkkrok

På baksidan av en luftmaskkedja bildas bulor. Virkar man första varvet genom dessa får man en fin kant.

Det vanligaste sättet att lägga upp är att virka en luftmaskkedja. Det som är viktigt att tänka på är att virka luftmaskkedjan väldigt löst. För virkningen kommer att dra ihop maskorna. Till torgvantarna som visas på bild och film har jag lagt upp 32 luftmaskor (inkl. maskan på kroken) med 2-trådigt ullgarn i grovlek Nm 5/2 (22m slätstickning = 10 cm).

Slut luftmaskkedjan till en ring.

Första rundvarvet

Första rundvarvet smygmaskvirkas genom ”bulorna” på undersidan av maskorna från luftmaskkedjan. Då bildas en fin kedjekant nertill på arbetet.

Fortsatt virkning

När första varvet är klart är det bara att fortsätta smygmaskvirka runt, antingen genom främre eller bakre maskbågen. Man håller garnet väldigt löst i höger hand och kastar garnet runt kroken för att skapa maskorna.

Nedtag i bakre maskbågen

Nedtag i främre maskbågen

Ökningar och minskningar

Smygmaskvirkning, hand, krok och virkning

Ökning: Bilda 2 maskor genom att virka en maska genom röda maskbågen på Maska 1 + en maska genom gröna maskbågen på Maska 1. Minskning: Skapa en maska av två maskor genom att antingen virka ihop de två röda maskbågarna eller de två gröna maskbågarna.

Ökningar gör man genom att virka två maskor ur en maska: Först virkar man en maska genom bakre maskbågen, sen en maska till genom främre maskbågen.

Minskningar

Minskningar gör man genom att föra in virkkroken genom två maskor samtidigt och hämta upp garn till en maska.

Om man virkar med nedtag i främre maskbågen för man in kroken först genom maska 1 och därefter genom maska 2 för att hämta upp garnet.

Om man virkar med nedtag i bakre maskbågen för man in kroken först genom maska 2 och därefter genom maska 1 innan man hämtar upp garnet.

Bra att känna till!

  • Precis som vanlig virkning så töjer sig smygmaskvirkning på höjden och blir ganska stumt på bredden. Det är därför viktigt att se till så det man virkar inte blir för trångt!
  • I början av en virkning kan det vara bra att virka 4-5 varv med nedtag i bakre maskbågen. Det gör att arbetet håller sig plant och inte rullar sig.
  • Smygmaskvirkning i bakre maskbågen gör oftast att arbetet blir bredare än när man virkar med nedtag i främre maskbågen. Det kan man kompensera på olika sätt. Man kan t ex töja ut maskorna med hjälp av virkkroken så att de blir större när man övergår till virkning genom främre maskbågen. Eller så kan man lägga upp några maskor extra på första varvet efter övergången.
  • Ökningar blir synligare när man virkar med nedtag i bakre maskbågen, eftersom ökningar görs genom att virka en maska i bakre maskbågen och en i främre maskbågen från samma maska på föregående varv.
  • Ge inte upp! Övning ger färdighet! När man har jobbat in de nya virkrörelserna i muskelminnet kan man hålla högre tempo och kvaliteten blir jämnare.
  • Evolutionen har utvecklat smygmaskvirkningen och idag virkas även med vanlig virknål och fram-och-tillbaka (dvs inte på rundvarv). Sök på webben och använd listan med olika namn, här nedan, så kommer du att hitta allt från Ravelrygrupper för smygmaskvirkning till inspirerande filmklipp.

Smygmaskvirkning i andra länder

Det har smygmaskvirkats i många länder och det är svårt att avgöra var tekniken först uppstod. Här är en lista på vad smygmaskvirkning kallas i andra länder:

  • Sverige: Smygmaskvirkning, gammelvirkning
  • Norge, Danmark: Pjoning
  • England, Skottland: Shepherds knitting, Bosnian knitting
  • USA: Slip stitch crochet
  • Finland: Piilosilmukkavirkkaus
  • Frankrike: Crochet de Bosnie
  • Tyskland: Kettmaschenhäkeln, Bosnisch häkeln

Vill du köpa virkkrok?

Det är svårare att hitta en virkkrok än en vanlig virknål i butikerna! Så här kommer en lista med tips på ställen där virkkrokar finns att köpa:

Känner du till fler ställen där man kan köpa virkkrokar? Tipsa oss gärna så fyller vi på listan!

Det kan också vara god idé att höra sig för bland träslöjdare du har i din närhet. Många tillverkar sådana här textila redskap och säljer på marknader och i sina gårdsbutiker!

Boktips

Det finns inte så många böcker och skrifter om smygmaskvirkning på svenska. Men här kommer i alla fall två tips:

  • ”Smygmaskvirkning – Teknik och mönster” av Kerstin Jönsson. ISBN 9789163996931. Finns att köpa från Ariadne Antikvariat.
  • ”Virka med ullgarn” av Berit Westman. I häftet presenteras smygmaskvirkning tillsammans med flerfärgsvirkning, krokning och gaffelvirkning. Sätergläntan och Leksands Hemslöjd säljer detta häfte.

Lycka till med din smygmaskvirkning!