Gör ditt eget bomärke

Förr var bomärket ett sätt att visa ägarskap och användes istället för namnteckning på juridiskt bindande dokument. Så är det inte idag. Bomärken kan dock vara både till nytta och glädje för oss nutidsmänniskor. Med bomärket kan du t ex på en väldigt liten yta fiffigt märka prylar och signera dina alster. Så ta och skapa dig ett bomärke!

Nålbrev i skinn och kläde med broderat bomärke
Gammalt bomärke ristat i trä

Detaljbild av bomärke på skrin från regalskeppet Vasa.

Bomärket var förr ett ägarmärke som användes för att märka personliga tillhörigheter. För den som inte kunde läsa och skriva fungerade också bomärket som namnteckning, en juridiskt bindande signatur. Bomärken hörde också till släkten och gick i arv. Ofta fanns det också koppling till en gård.

Utformningen var enkel, för att lätt kunna ristas i trä, huggas i sten osv. Ofta innehöll bomärkena också symboler såsom runtecken för att exempelvis ge tur, styrka, rikedom och beskydd. Kristna symboler förekom också.

I takt med att allt fler lärde sig läsa och skriva minskade nyttan och användningen av bomärket. Bomärken används fortfarande till att märka boskap, men inte till så mycket annat. Tråkigt, tycker vi. Då en bild sägs berätta mer än tusen ord vill vi därför lyfta fram bomärkets potential som tag, logga, talisman och personlig symbol! Ett visuellt tillägg till det personliga varumärket.

Hur vill du att ditt bomärke ska se ut?

Gör ditt eget bomärke

Har du något speciellt intresse eller hobby? Något som kännetecknar dig? Aktiefantasten kanske skapar ett bomärke som påminner om ett dollartecken. Båtälskaren smyger in ett ankare och surfaren vill kanske forma bomärket som en våg. Bomärket ska helt enkelt kännas rätt för Dig. Se ditt bomärke som en tatuering; det ska hänga med hela livet. Så lägg lite tid och möda på att arbeta fram ditt tidlösa bomärke, så att det känns bra även den dag du fyller 100 år.

Bra att ha

  • Penna, sudd, papper och linjal.
  • Liten spegel
Gamla monogram- och märkböcker

Gamla monogram- och märkböcker. En guldgruva till inspiration! Den som har tur hittar exemplar på loppis, antikvariat eller i mormors bokhylla.

Skaffa dig ett underlag

  • Hämta inspiration ur gamla märkböcker.
  • Läs på om symboler, runor mm. Googla, låna böcker på biblioteket eller rådfråga såna som förkovrat sig i ämnet!
  • Titta bakåt i släkten – finns det något gammalt sigill eller monogram att arbeta vidare med? Bor du på en gård som kanske haft ett eget bomärke?
  • Digitalt museum – Sök efter bomärken, sigill och monogram på Digitalt museum. Inspireras, låna detaljer och sätt ihop till något eget.

Samla på dig tecken, symboler, krusiduller och bokstäver. Sen är det dags att börja bygga ihop det hela!

Gör så här

Bestäm dig för vad du vill ha med i ditt bomärke. Dina initialer? En symbol? Några siffra? Klottra på papper och se vad det blir.

När du har fått fram något du vill jobba vidare med, skissa upp det igen på nytt separat papper.

Spegel och monogram

Låt spegeln ge idéer till design och utformning

Ta spegeln och titta hur det ser ut spegelvänt. Vrid på papperet och betrakta din symbol från alla håll. Ser det okej ut eller ser det helt plötsligt ut som något du inte gillar? Eller som något som redan finns, t ex en känd logotyp?

Självklart får man akta sig för att forma bomärken som allt för mycket liknar kända logotyper och varumärken. Undvik också att använda väldigt laddade symboler, som t ex svastikan.

Utforma ditt bomärke efter hur och var du kommer att använda det. Ska det karvas, huggas, broderas, tryckas eller målas? För den som slöjdar i flera olika material kan det vara bra att försöka utforma ett bomärke som går applicera på olika material med olika tekniker. Krusiduller i all ära, men tänk lite praktiskt också.

Om du använda dina initialer

Det är verkligen inte alla som har ett och samma efternamn genom hela livet. Så tänk lite cyniskt och smart. Kanske räcker det att ta med initialen från ditt förnamn? Ett annat alternativ är att arbeta bort bokstäverna i bomärket så att det ser mindre ut som ett monogram och mer som en symbol. Då kan det ju ändå kännas okej att använda bomärket genom hela livet!

Använd ditt bomärke!

Närbild på virkad mössa med bomärkesetikett

Färdigt bomärke!

När du kommit fram till hur du vill att ditt bomärke ska se ut – Testa! Är bomärket lätt att skriva? Hur funkar det att brodera? Trycka? Om du t ex sätter ditt bomärke på en halsduk eller sjal så kommer det att hänga upp-och-ner ibland. Känns bomärket som ditt även upp-och-ner? Provkör ditt bomärke, helt enkelt! En del småjusteringar kan fortfarande behöva göras. Men det visar sig efter en tids användning och då är det bara att ändra på detaljen.

Använd det sen flitigt till att märka och signera. För bomärken är precis som dina jeans – De blir bättre ju mer man använder dem.