Slöjdtips: Fläta en korg

I detta slöjdtips visar vi hur du flätar en korg av en papperskasse du har liggandes hemma.

Slöjdtips: fläta en korg

I det här slöjdtipset visar vi steg för steg hur du kan liva upp en gammal papperskasse du har liggandes hemma. Läs vidare för att se hur du kan fläta en korg av den!

 

Du behöver:

Fläta en korg bild 1

  • Papperkasse
  • Klädnypor
  • Sax
  • Penna
  • Linjal
  • Lim

Fläta en korg – steg 1:

Fläta en korg steg 1

Mät ut remsorna på kassen med linjalen, 3 cm är lagom. Ju jämnare remsor, desto tätare blir sedan flätningen.

Fläta en korg – steg 2:

Klippta remsor

Klipp till remsorna.

 

Fläta en korg – steg 3:

Dubbelvikta remsor

Vik remsorna dubbelt och dra med nagel för att vikningen ska bli helt platt.

 

Fläta en korg – steg 4:

Fläta en korg steg 4

Fläta ihop 16 st remsor som bilden ovan visar, 8 remsor lodrätt och 8 vågrätt.  Sätt klädnypor i hörnen så att remsorna håller sig på plats.

Nu är det dags för hörnen!

Kvadraten på bilden ovan visar var korgens hörn kommer att hamna. De ovan utmärkta remsorna 1 och 2 bildar hörn, likadant vid kvadratens alla hörn.

Hur du viker hörnen

Lägg remsa 1 bakom remsa 2 för att låsa remsa 1. Gör likadant runtom och sätt fast klädnypor för att säkra vikningen. Fortsätt sedan med hörnen genom att fläta in fler remsor från sidorna som till exempel remsa 3 på bilden ovan.

 

Fläta en korg – steg 5:

Fläta en korg steg 5

Fortsätt fläta in remsorna. Efter ett tag kommer du behöva skarva. Klipp av en av de överblivna remsorna på mitten och klistra fast den på en inflätad remsa. Klistra på insidan av skarvbitens vikning och kläm fast över remsan som behöver skarvas. Sätt fast en klädnypa och låt torka en stund.

 

Fläta en korg – steg 6:

Fläta en korg steg 6

När korgen är så hög du vill ha den börjar du med den övre kanten. Remsorna viks omlott över varandra och flätas in på korgens utsida. Lättast är att vika ner kanten, en remsa efter den andra, runtom korgen, då är det lättare att se om kanten skulle bli ojämn.

När du har vikt klart kanten runtom korgen fortsätter du fläta in remsorna på utsidan. Blir det en liten flärp kvar när den är fäst är det bara att klippa av.

 

Resultat

Fläta en korg resultat

En härlig liten korg att fylla med det du tycker om!