Håkan Liby tillförordnad verksamhetschef

Håkan Liby sitter i styrelsen för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och tillträder som tillförordnad verksamhetschef tills dess att en ny verksamhetschef rekryterats. Vi passade på att ställa några frågor!

Håkan Liby i rutig skjorta.

 

Vem är du?

– Jag är en pensionerad museichef från Uppsala som de senaste åren fått möjlighet att prova på nya arbetsuppgifter på kulturförvaltningen Region Uppsala. En annan stimulerande roll i mitt nya liv är att vara aktiv morfar till fyra barnbarn.

Vad är hemslöjd för dig?

– Hemslöjd som begrepp och praktik har alltid funnits i mitt liv. Slöjd som produktionsform i det förindustriella samhället har varit ett tema som intresserat mig och följt mig som etnolog, i undervisning och som skribent.

Vad hoppas du kunna tillföra under din tid som tillförordnad Verksamhetschef?

– Jag hoppas och tror att mitt långa yrkesliv inom kulturarvssektorn och mina erfarenheter av att leda en stor kulturinstitution ska komma väl till pass i detta sammanhang. Jag har också lång erfarenhet av att arbeta i en annan, närstående organisation: hembygdsrörelsen.

Hur ser du på Hemslöjdens roll i samhället?

– Hemslöjd i alla dess former passar mycket väl in i vårt samhälle just nu. Tidspressade människor i en digitaliserad värld, oroade av en sargad och hotad livsmiljö, behöver slöjdens helande kraft och skönhet.

Vad är det bästa med att vara medlem i en hemslöjdsförening?

– Som medlem i en hemslöjdsförening kommer du nära verksamheten och människor med liknande intressen.