Spillmaterial blir designlampor

Ladda upp inför Handmade Issues med en intervju med Lill O. Sjöberg och Maria Zeilon från projektet Skryta slow design där spillmaterial blir designlampor.

Spillmaterialets drottningar Lill O- Sjögren och Maria Zeilon från Skryta slow design poserar framför blå bakgrund.

Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året. Den 16 november diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Under konferensen får du ta del av spännande talare som är aktuella inom slöjden just nu.

Formgivaren Lill O. Sjöberg och textildesignern Maria Zeilon kommer att berätta om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av människor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Mari Forsgren från Stadsmissionen bjuder på liveslöjd från scenen.

 

Lill & Maria svarar på Hemslöjdens frågor

Vilka är ni och vad gör ni?

 – Vi arbetar båda som designers men inom olika områden och tillsammans driver vi SKRYTA slow design. Det vi gör i SKRYTA, lampor av spillmaterial, ser vi som ’pay-back-time’, att visa vägen för hållbar design ur ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Textilindustrin är ju som bekant en riktig miljöbov. Vi vill värna om människan och hantverket och vikten av att vara närvarande i en värld där tempot rusar allt snabbare.

Ni kommer att berätta om SKRYTA, där spillmaterial blir till designlampor. Vad hoppas ni att publiken tar med sig hem från er föreläsning?

 – Vi hoppas på att publiken kommer därifrån inspirerande och lustfyllda. Att det går alldeles utmärkt att kombinera spillmaterial och hantverk till en designprodukt som attraherar en kräsen kundgrupp såsom arkitekter och deras kunder.

 Årets Handmade Issues kretsar kring social hållbarhet. Vad betyder det begreppet för er?

– För oss har den sociala hållbarheten blivit det allra viktigaste i vår affärsidé. Det är när vi berättar hur våra lampor tillverkas, det vill säga i samarbete med ERGON i Göteborg Stadsmissions arbetsträning som mottagandet blir som störst. Vi vet vilken positiv effekt våra lampor har för de här personerna under själva tillverkningen och när de sedan ser i vilka projekt de hamnar i. Nu står vi snart inför klivet att bredda vår produktion vilket innebär att vi kan komma att engagera de som har tillverkat våra lampor även efter avslutad arbetsträning. Det känns riktigt bra.

Ni använder begreppet ”slow design”. Vad betyder det och hur arbetar SKRYTA med det?

– För oss är slow design ett vidare begrepp än re-design. För oss är det att ta vara på spillmaterial som finns regionalt nära Göteborg, att vi bedriver en socialt hållbar produktion och engagerar små aktörer när vi behöver utveckla och förfina spillmaterialet.

Vad är er relation till hemslöjd?

– Vi ser hemslöjden som en stor inspiration- och kunskapskälla. I våra lampskärmar vill vi förena hantverk och design. Det finns så mycket kunskap om olika hemslöjdstekniker som vi kan lära oss av. Vi vet också hur bra de allra flesta av oss mår av att arbeta med våra händer. Hur stressen kan lägga sig under arbetets gång. Flera av de som arbetstränar har under flera år känt stor stress och säger att arbetet med lamporna har fått dem lugnare och att de känner ett lite större hopp inför framtiden. Det gör oss så stolta och varma i hjärtat, en bra morot för oss att fortsätta arbeta med detta.

Länkar om Handmade Issues

Köp din biljett till Handmade Issues!   

Läs mer om Handmade Issues 2018

Läs mer om Handmade Issues 2017