Mästerskapare på riktigt – Hos Hemslöjden!

Idag är det premiär för Mästerskaparna på SVT! Vi ringde upp gästdomaren Jögge Sundqvist för en intervju. Läs även om våra mästarbrev, det yttersta internationella yrkesbeviset på hantverksskicklighet!

Deltagare och programledare i SVT:s Mästerskaparna

Bildtext: Programledaren Pernilla Månsson Colt, domaren Samir Ali Fält och de tävlande i Mästerskaparna. Foto: Mastiff

Idag är det premiär för ”Mästerskaparna” på SVT där sju hantverkstalanger tävlar om att bli nästa stora designstjärna. Vi hoppas att fler nu upptäcker slöjd och hantverk och därför har vi varit med och bidragit med expertis under resans gång.

Deltagarna tävlar i fem olika hantverk: trä, keramik, papper, läder och smide. En efter en måste deltagarna lämna tävlingen. I sista programmet koras vinnaren – årets Mästerskapare. Programledare är Pernilla Månsson Colt och huvuddomare är Samir Alj Fält. I första avsnittet fokuserar man på materialet trä och gästdomare är Sveriges mest kände slöjdare, Jörgen ”Jögge” Sundqvist.

Vi ringde upp gästdomaren Jögge Sundqvist för att ställa några frågor!

Hemslöjdsprofilen Jögge Sundqvist – som också kallas ”Surolle” – är gästdomare i premiäravsnittet. Jögge är en mycket produktiv slöjdare som har gjort det mesta en träslöjdare kan göra. Han tillverkar pallar, stolar, knivar, skåp, skedar och tråg, tavletter (små hyllor), skulpturer, ordtavlor och mycket mer. Det som utmärker Jögges slöjdande är den vackert skurna dekoren som pryder föremålen.

Jögge "Surolle" Sundquist slöjdar i trä

Jögge ”Surolle” Sundquist slöjdar i trä

Varför behövs det ett tävlingsprogram i slöjd?

– Ja, egentligen tycker jag inte det behövs, men jag är inte helt främmande för tanken. Det är kul att jobba med tävlingsmoment för det sätter en viss press. Jag tävlar ju hela tiden, men med mig själv.

När man slöjdar gör man ganska många olika val och man måste vara snabb i valen. Gör man de rätta valen på kort tid så har man ju någonting lite extra, och det var det vi letade efter i programmet! Syftet var att kreativitet, konstruktivitet och känsla skulle vävas in, ett slags förhållningssätt över tekniskt kunnande.

Sen märkte jag att deltagarna blev tekniskt bättre av pressen som tävlingsmomentet innebar. En del hade jobbat i trä tidigare, men några av dem hade knappt gjort det. De blev förvånade över att de klarat av uppgiften!

 

Hur kändes det att vara gästdomare?

– Jag tyckte det var jättekul! Extra kul var det att vi kunde vara på Sätergläntan som verkligen förtjänar den reklamen, att synas lite mer än vad de faktiskt gör. Det kändes fint att få visa upp den fina miljön och till viss del lyfta den fantastiska utbildningen.

Sen kan jag tycka att det varit roligt att ha med mer om teknikerna och materialen, ja lite mer folkbildningsambition. Men jag tänker att i förlängningen är det så att om slöjd och hantverk syns i media så väcks ett intresse som får möjlighet att växa och växa!

Några minuter i någons liv kan förändra deras liv och redan där har vi vunnit en person. Så det är aldrig fel.

 

Har du några tips för TV-tittaren som vill börja slöjda?

–  Jag tycker väl att man bör skaffa sig lite verktyg; en yxa, en kniv och kanske en klubba. Köpa böcker, titta på filmer, börja göra lite saker och lära sig processer steg för steg. När man börjar komma en bit tycker jag man ska gå en kurs någonstans. Börja med enkla husgeråd som slevar, skedar, smörknivar. Man blir ganska duktig på att göra bara sådana enkla föremål.

 

Vad hoppas du att tittarna tar med sig från första avsnittet?

– Det jag hoppas är att man tittar förbi det här tävlingsmomentet och ser de kreativa möjligheterna som finns i de olika materialen. Det är bara att börja och göra om och göra rätt och lära sig av felen under resans gång. Jag gör också en massa fel, det är först den tionde grejen som blir bra. Man måste bara mata på!

Det är det som är så kul med deltagarna i det här programmet: De bara matar på och kör!

 

Vad har du på gång den närmsta tiden?

– Jag har precis haft en hemskt intensiv period där jag bland annat gjort entrén till Västanå teater i Sunne med en fyra meter hög portal med kolonner, träd och andra utsmyckningar. Den invigs i slutet på november. Sen har jag gjort fem lekskulpturer till en förskola i Lerum vilket var jättekul! Jag fick verkligen släppa fram alla mina barnsliga sidor!

Så, nu ska jag varva ned lite grann och göra lite småslöjd. Det ska bli jätteskönt att gräva ner mig i verkstan och bara normalslöjda. Jag har en utställning i maj på Sadelmakarlängan i Österbybruk utanför Uppsala. Det ska bli kul att komma in i den kreativa processen och se var det landar någonstans!

 

Mästarbrev – internationellt yrkesbevis på hantverksskicklighet

Känner du en nytänd slöjdstjärna (är du kanske en själv?) och siktar mot den absoluta toppen kan det kännas tryggt att veta att här hos Hemslöjden kan du bli mästare på RIKTIGT! Vi administrerar mästarbrev, det yttersta internationella yrkesbeviset på hantverksskicklighet, i ett flertal hantverkskategorier.

Läs mer om gesäll- och mästarbrev här!

Läs intervjuer med tidigare mästare här!