Blommor och bin räddar mångfalden!

Hemslöjden är stolt ägare av tidningen Hemslöjd, Sveriges största tidning om handgjort skapande, publicistiskt oberoende och mångfaldigt prisbelönad. Nytt nummer ute nu!

I sommarens fullmatade nummer får du reda på om lieslåtter och hemslöjdade bikupor kan rädda den biologiska mångfalden, lära dig kondomens historia och varför mexikanska och skånska mönster är så lika. Du får apelsinlundar, mode och plastbantning. Allt under temat: blommor och bin.

 

Sommarens nummer av Hemslöjd är fullmatat med blommor och bin!

Smid, slipa och slå din äng för biologisk mångfald

De senaste 30 åren har hälften av jordens arter utrotats. Bland dem många svenska sommarblommor. Men gamla tiders lieslåtter kan faktiskt vända utvecklingen. Idag återstår bara runt två promille av 1800-talets tre miljoner hektar ängsmark i Sverige. Tommy Lennartson är forskare på Centrum för biologisk mångfald i Uppsala:

– Det finns inga genvägar. För att hålla i liv i jordbrukslandskapets biologiska mångfald är det helt avgörande att vi också håller liv i gamla slåtter- och betesmarker, säger han. Hemslöjds Malin Vessby berättar hur du smider och slipar din lie och slår din äng.

Hotade honungsbin får kupor som sticker ut

Honungsbina hotas allvarligt av vårt moderna jord- och skogsbruk. Men även utformningen på bikupan kan spela roll för hur de mår. I Hemslöjd träffar författaren Lotte Möller biodlaren Hannes Bonhoff som bygger bikupor efter binas egna önskemål.

Mönster från Skåne i mexikanska broderier?

Textilkonstnären Eva Davidsson reste till Mexiko och föll handlöst för de färgsprakande broderierna på kvinnors blusar i delstaten Oaxaca. Men var det inte något märkligt bekant över dem? I Skåne hittade hon förbluffande likheter bland gamla allmogebroderier.
– Många vill få det till att vi är så olika och vill slåss för att bevara det svenska men det går inte att dra gränser på det viset, säger hon.

Hemslöjdade kondomer, apelsinlundar och plastbantning

Dessutom berättar vi kondomens långa historia – från fårtarmar och sköldpaddsskal till slit och släng – och tar med läsaren till blommande apelsinlundar i Libanon, de stora modehusen i Paris och tipsar om hur bivax kan hjälpa dig att plastbanta i köket.

Nya numret av Hemslöjd når prenumeranterna den 29 maj och finns ute i Pressbyrån från den 4 juni. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen QiozkTeckna din prenumeration härså får du alltid tidningen först av alla.

Hemslöjden är stolt ägare av tidningen Hemslöjd, Sveriges största tidning om handgjort skapande, publicistiskt oberoende och mångfaldigt prisbelönad. Läs mer om tidningen Hemslöjd här.