Zickermans studiesamling – trädning, knytning och pinnspets

Den här veckan står trädning, knytning och pinnspets på menyn i Zickermans studiesamling. Nu har ytterligare sammanlagt 524 bilder lagts till på Digitalt Museum.

Broderier på tyll och vackra spetsar

Vi spetsar till samlingen med tjusiga damer, vackra fåglar, blommor och blad. Inspireras av broderier på tyll och spetsar på lakan, örngott, kragar och massa annat. Snyggt!

Allt finns i mapparna 51, 52, 53, 72, 73 (”Tyllträdning” samt ”Knytning o Trädning”) på digitaltmuseum.se/owners/S-HS eller använd direktlänkarna nedan.

51, 52, 53, 72, 73

Om Lilli Zickermans inventering av folklig textil

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen.

Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet.

Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen. Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm.

Hemslöjden digitaliserar 12 000 blad

På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack.

Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum.

De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.

 

Till Zickermans studiesamling (öppnas i nytt fönster)