Krabbasnår, en färgstark vävteknik

Krabbasnår är temat för denna vecka i Zickermans studiesamling och nu har ytterligare 498 bilder lagts till i samlingen på Digitalt Museum 

Färger, färger, färger. Och mönster, mönster, mönster. Krabbasnåret livar verkligen upp under mörka höstkvällar. Bläddra och överväldigas bland täcken, dynor, lakan och kuddar. Allt finns i mapparna 54, 55, 56, 57 och 58 på digitaltmuseum.se/owners/S-HS eller använd direktlänkarna nedan.

54, 55, 56, 57, 58

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.

Till Zickermans studiesamling (öppnas i nytt fönster)