Senaste numret av tidningen Hemslöjd

Stjärntröjor, svepningar och knivterapi. Hemslöjd ser »vård, skola, omsorg« med nya ögon.

Stjärntröjor, svepningar och knivterapi. Hemslöjd ser »vård, skola, omsorg« med nya ögon.

Hur många blå tossor tål Sverige? Det frågar sig Astrid Lycken varje dag när hemtjänsten besökt henne och ännu en gång lämnat kvar ett par skoskydd av plast i hallen. Sedan tar hon sig an slöseriet.

Det blåser nya vindar i slöjdsalen. Hemslöjd har ställt sig vid hyvelbänken och synar de värderingar som styr dagens skolslöjd. Håller det på att gå åt pipan?

 

På Madagaskar vävs svepningar till de döda för hand av hemspunnet silke. Men det gäller att väva sitt finaste, annars kan förfäder svara med ilska.

Slöjdaren Jonatan Malm vill se världen vända sig till slöjden för terapi. Hemslöjd bad honom att lägga sig på sin egenhändigt handhyvlade divan för analys. Hans slöjdterapeutiska tolvstegsprogram hittar du här.

I tvåhundra år var stjärntröjorna bortglömda. Sedan kom den danska stickningsgurun Vivian Høxbro förbi. Nu lever berättelsen om den märkvärdigt mönstrade stickningen vidare.

Hampa och indigo, köld och fattigdom formade den numera världsberömda japanska lagningstekniken boro. Hade det inte varit för en enda man hade alltihop fallit i glömska.

Dessutom: Garner nystas och stickorna glöder på landets häkten och anstalter. Hemslöjd besöker formidabla Formverkstan och det är dags att sätta glittrande paljetter i armhålan. Läs nya temanumret Vård, skola, omsorg.

 

Nya numret finns ute i Pressbyrån nu. För mer info och pressbilder kontakta maria.diedrichs@hemslojd-tidningen.se