Kulturpris till Saaida Hussain

Saadia Hussain, ledamot i Hemslöjdens förbundsstyrelse, har fått Stockholms stads Hederspris – konst 2018.

Stockholms stad hedrar årligen aktörer som är av stor vikt för stadens kulturliv. I år fick Saadia Hussain ett av hederspriserna. Stort grattis säger vi!

 

Mural painting by Saadia Hussain for the group exhibition on the notion of freedom at Husby Konsthall, Stockholm. Foto: saaida.se

Hederspris Konst – Saadia Hussain

Juryns motivering
Saadia Hussain inspirerar fler till att upptäcka konstens möjligheter. Hennes färgstarka platsspecifika verk skapas tillsammans med skolungdomar, barn, mammor eller ensamkommande flyktingar. Hon inkluderar nya röster och berättelser i konsten. Hussains offentliga arbeten har en bred spännvidd mellan egna verk och sociala processer. Hon diskuterar på djupet frågor som rör klass och kvalitét, makt, utsatthet och traditioner. Saadia Hussain är konstnär, konstpedagog och konstaktivist, utbildad i Pakistan och på Konstfack i Stockholm. Hennes arbetsplats är hela världen. Ena dagen Fittja eller Odenplan, den andra dagen Beirut, Husby eller Kairo. Hussains konstnärliga praktik sker tillsammans med tusentals människor och väcker lika många frågor om demokrati, delaktighet och yttrandefrihet.

 

Saadia Hussain är konstnär och konstpedagog. Född 1973. Läs mer om Saaida.
Läs mer om årets kulturpriser.

 

Toppfoto: Grafikens hus.