Broderitekniker-Delsbosöm, kors och tvistsöm och påläggssöm.

Collage av broderitekniker

Broderitekniker är temat för denna vecka i Zickermans studiesamling. Nu har drygt 300 bilder lagts till i samlingen på Digitalt Museum.

Veckans släpp är hundratals bilder med vackra broderier, Bli inspirerad bland halskläden med svartstick, örngott med delsbosöm, hängkläden med blekingesöm, handskar med silkebroderi, skjortor och märkdukar med korsstygn och kuddar med tvistsöm och påläggsöm. Och en massa annat.

Du hittar vävtekniken rosengång i mapparna 2, 3, 76, 82, 107, 110 på digitaltmuseum.se/owners/S-HS eller använd direktlänkarna nedan.

2, 3, 76, 82, 107, 110

Se smakprov på några av bilderna från mapparna:

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.

Till Zickermans studiesamling (öppnas i nytt fönster)