Passionen för täljning – några slöjdare berättar

Den 22 maj släpps Täljboken. Boken innehåller beskrivningar till 12 projekt som du kan göra själv – allt från slev och stekspade till pall och pingisracket. I Täljboken ger sig författarna Felix Wink och Ragnar Kierkegaard Suttner ut på en resa för att besöka intressanta människor som arbetar med kniv och yxa. Alla delar de med sig av erfarenheter och inspirerande täljprojekt. Här ställer vi ett par nyfikna frågor till några av de medverkande.

Ludwig med två slöjdade dödskallar framför ögonen

Ludwig Zackrisson, foto: Per Björklund

Ludwig Zackrisson från Östergötland

Projekt i täljboken: dödskalle

Ludwig är slöjdaren och verktygsmakaren som också gärna renoverar gamla verktyg av hög kvalitet. Hans favoritträslag är björk.

Vad är hemslöjd för dig?
Hemslöjd är för mig ett brett begrepp och synonymt med självhushållning. Att man tillverkar föremål som behövs i hushållet. Allt från köksredskap till klädesplagg. Det kan också inbegripa problemlösning och påhittighet i form av reparationer eller liknande.

Varför täljer du?
När jag var liten och skulle börja bekanta mig med trä, då var täljningen det första jag lärde mig. Så det känns som en naturlig del i mitt skapande. Jag gillar även den typ av process och tillvägagångssätt som täljningen betyder för mig, från ämne i skogen till färdigt föremål. Något som jag också gillar skarpt är uttrycket och spåren som verktygen lämnar i träet…fasetterna, de taktila ytorna.

Vad täljer du i sommar?
Jag har egentligen inte planerat något speciellt projekt att tälja i sommar. Det kan vara skönt att låta skaparlusten bestämma det när det väl sker. Men en och annan slev blir det säkerligen.

Har du något drömprojekt?
Just nu skulle jag säga att mitt drömprojekt är att få inreda och tillverka inventarier till en framtida verkstad. Allt från en gedigen hyvelbänk till verktygsförvaring av diverse handverktyg.

Tips till nyfikna som vill börja tälja?
Drunkna inte i verktygsträsket. Man måste inte ha alla verktyg när man börjar, och inte de dyraste heller för den delen. Med en enkel täljkniv kommer man långt. Lär dig sedan slipa och bryna kniven. Därefter kan man bygga på med en täljyxa, skedkniv eller skölp beroende på vad du vill tillverka.

Hanna och Stefan sitter med ett barn och babygym i mitten

Hanna Hållams och Stefan Marklund, foto: Per Björklund

Hanna Hållams och Stefan Markström från Ångermanland

Projekt i Täljboken: babygym

Hanna Hållams och Stefan Markström träffades på Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk. För Hanna är slöjdandet avkopplande och meditativt medan det för Stefan är en livsnödvändighet – som mat!

Se Hanna när hon täljer en slev på Hemslöjdens evenemang Handmade Issues 2015

Vad är hemslöjd för er?
Svår fråga som är så stor, ja vad ska vi svara på det. Det är en himla massa människors kreativitet samlat som är väldigt coolt. Både tradition och nytt på samma gång.

Om man går in i en Hemslöjdsbutik så får man en inblick i många människors liv – människorna bakom föremålen är väldigt tydlig och man kan se händernas kunskap.

Varför täljer ni?
Vi täljer för att vi gillar att göra saker med händerna, det spelar inte så stor vad. Vi tycker om att kunna göra saker som vi behöver, istället för att köpa det som behövs och när det passar. Vi mår bra av att göra grejer. Täljning är så himla lätt tillgängligt, det är inget projekt för oss, man kan göra mycket med material man hittar och då med enbart en kniv och en yxa.

Vad täljer ni i sommar?
I sommar kommer vi förmodligen tälja – om tid finns. Vi är så mycket inne i våra barn så det finns ingen uttalad plan. Vi har köpt ett hus så det skulle vara roligt att göra något praktiskt till huset eller något att inreda med.

Har ni något drömprojekt?
Hör ihop med huset att få till en bra slöjdhörna – inte som en verkstad utan mer i uterummet som en del av rummet – för att ha en enkel och tillgänglig snygg plats att tälja på. Det kommer göra det enklare och skapa tillfällen att jobba med projekt när slöjdhörnan finns hemma och det går att sitta en stund när möjlighet finns.

Niklas Karlsson i verkstan

Niklas Karlsson, Foto: Per Björklund

Niklas Karlsson från Hälsingland

Projekt i Täljboken: slev och stekspade

Niklas är träsnidaren som tidigare arbetade med timmer och byggnadsvård. Idag består hans arbete mestadels av skedtäljning. Han undervisar också, bland annat på Sätergläntan. Läs mer om Niklas och hans kurs ”Klyv smått och hugg tunt – husbehovsslöjd” på Sätergläntan sommaren 2019.

Vad är hemslöjd för dig?
Ett vitt begrepp som är svårt att känna sig helt hemma i. Det kanske inte är meningen…

Varför täljer du?
Jag har landat tre av mina ”drömjobb”. Att arbeta själv, jobba med det jag själv tror på, verkar vara det enda som funkar för mig. Det är det enda jag står ut med i längden.

Vad täljer du i sommar?
Jag täljer skedar, bygger en liten verkstad och kanske byggnadsvårdar lite.

Har du något drömprojekt?
Flera stycken!

  • en vandringsutställning/pop-up butik som jag fick idén till förra sommaren – för att presentera mina skedar mm som både konst och bruksföremål
  • en verkstad med tramp- och soleldrift eftersom jag blivit erbjuden att ta över maskinerna i en riktigt gammal by-snickarverkstad;
  • en fjällkoja vid en älv; bygga små hus på hjul (mycket täljning med yxa)
  • göra en produktion för SVT :)
Ida Olsson i skogen

Ida Olsson, foto: Per Björklund

Ida Olsson från Värmland

Projekt i Täljboken: spork (blandning av slev och gaffel)

Ida  är en naturintresserad friluftstjej som jobbar som fotograf/illustratör och grafisk formgivare.

Vad är hemslöjd för dig?
Hemslöjd handlar om att få vara kreativ och skapa något fint och användbart med sina egna händer. Det man skapar själv får ett helt annat värde än det man köper i butikerna. Dessutom blir det mycket roligare och personligare om man kan skapa det man använder helt själv! Jag älskar verkligen slöjd och har provat på många olika tekniker och hantverk. Det är roligt att få uttrycka sig kreativt genom slöjd.

Varför täljer du?
Jag täljer för att jag njuter av att arbeta med mina händer. Jag älskar doften av trä och jag älskar träd. Jag hamnar ofta med ett ämne och en kniv framför lägerelden i skogen, där jag spenderar mycket av min lediga tid. Jag tycker även att det är trevligt att jobba med kniv och tycker om hur man skalar bort lager efter lager och arbetar sig in i trät. Det är alltid lika spännande att se vad resultatet blir. Jag tycker även om utmaningar och att tälja är både tålamodsprövande och utmanande rent tekniskt.

Vad täljer du i sommar?
Jag har länge tänkt på att jag skulle vilja tälja små fåglar. Även små berlocker till halsband vore kul. Kanske kommer jag även tälja knivhandtag och göra en egen kniv.

Har du något drömprojekt?
Nej, däremot skulle det vara en dröm att någon gång bli riktigt säker på att tälja så att jag känner mig obegränsad när jag skapar i trä. Jag ser mycket upp till Beth Moen och Jögge Sundkvist.

Övriga tips till nyfikna som vill börja tälja?
Våga göra fel och ha kul för det är så man lär sig! Att tälja kan vara svårt till en början. Man måste bli ett med kniven och ämnet som man jobbar i och det tar en stund att lära sig. Då kan det vara en bra idé att skapa helt kravlöst. Att använda en kniv med ett friktionsgrepp kan även känns skönt om man är helt ny med kniv.

 

Omslag Täljboken, foto: Per Björklund