250 exempel på vävtekniken halvkrabba i Zickermans studiesamling

vävd textil i halvkrabba, collage

Två mappar med halvkrabba finns nu att se i Zickermans studiesamling på Digitalt museum. Det är cirka 250 bilder på kuddar, vagnsdynor, förlåtar (förhängen), örngott och bänkalängder.

De vävda textilierna kommer främst från Skåne, Västmanland och Blekinge. Men det finns också några från Dalarna, Halland, Hälsingland och Småland. Några enstaka textilier är daterade från 1800-talet.

Med vävtekniken halvkrabba skapas mönster som liknar små buketter eller prismor. Inslaget har formen av små rutor som placeras så att de gränsar till varandra i hörnen. Vävar i halvkrabba kännetecknas av tydliga geometriska mönster.

Mapp 40 innehåller enbart halvkrabba medan mapp 41 innehåller halvkrabba i kombination med andra vävtekniker, bland annat röllakan.

Om ett par veckor kommer nya bilder från samlingen att publiceras. Följ publiceringen på Instagram: #zickermansstudiesamling, på Hemslöjdens YouTubekanal eller här på hemslojden.org.

För att se de publicerade mapparna med halvkrabba och krabbasnår gå in på https://digitaltmuseum.se/owners/S-HS, sök på mappnummer 40 och 41.

Ur Slöjdkalendern: Kurs i skånsk konstvävnad (bland annat halvkrabba och krabbasnår) 25-29 juni

Se smakprov på några av bilderna från mapparna:

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.