Hemslöjden visar ”Folkdansaren Lena”

Hemslöjden visar dokumentären ”Folkdansaren Lena” i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och filmbolaget Film and Tell.

Grupp med fem personer, två av dem i midsommarkrans

Lena dansar i ett folkdanslag. Hon är orolig över folkdansens framtid och hur traditionen ska föras vidare. Samtidigt vill Tony från Hammarkullekarnevalen att Lenas folkdanslag ska delta i karnevalen. Kan Lena och Tony mötas i sin strävan att få det svenska kulturarvet att leva vidare?

Dokumentären om folkdansaren Lena är en av totalt sex dokumentärer med det gemensamma namnet ”Det goda landet”. Det övergripande temat för de sex filmerna är att skildra hur politiska beslut, tjänstemän och civilsamhället påverkar integrationen.

I filmen om folkdansaren Lena får vi följa folkdanslaget Näverlurens diskussioner och funderingar kring ett eventuellt deltagande i den mångkulturella Hammarkullekarnevalen. Karnevalen är Sveriges största och har genomförts sedan 1974. Den pågår under tre dagar är ett mycket uppskattat och festligt evenemang som lockar tiotusentals besökare varje år. På programmet står både marknad och tivoli, men karnevalståget är huvudattraktionen. Tidigare har den svenska folkdansen deltagit i karnevalståget men det var längesen nu och därför uppvaktas folkdanslaget Näverluren i Göteborg av representanter från Hammarkullekarnevalen. Skulle de vilja delta för att visa upp en del av det svenska kulturarvet; folkdansen med folkdräkter och folkmusik?

Hemslöjden kommer att visa ”Folkdansaren Lena” på ett flertal platser runt om i Sverige med start i Linköping den 21 april, nästa tillfälle är i Härnösand den 11 augusti.  Det är produktionsbolaget Film and Tell som i samarbete med UR står bakom dokumentärserien ”Det goda landet”. Hemslöjdens visningar kommer genomföras i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund. Filmvisningen följs upp med ett reflekterande samtal mellan åhörare och samtalsledare.

Filmen ställer frågor som: Vad har det svenska kulturarvet för betydelse i det mångkulturella Sverige? I vilka sammanhang berättar vi om kulturarvet? Är det möjligt att vara stolt över kulturarvet och samtidigt utveckla det? Vad har civilsamhället för ansvar när det gäller integration? Hur kan föreningar arbeta med mångfald på ett inkluderande sätt när de värvar nya medlemmar?

Samtliga sex dokumentärfilmer har visats på SVT och finns tillgängliga på URplay fram till augusti.

I Härnösand visas filmen på Murberget, Murbergsvägen 31, den 11 augusti kl 14:30 samt kl 17:00 Ingen föranmälan behövs.

Kommande visningar: 1 september i Stockholm på Hemslöjdens dag.
21 oktober i Borås.  17 november, Stockholm. Mer info kommer.

Se trailer för Folkdansaren Lena (öppnas i ny flik)

Se hela filmen Folkdansaren Lena på URplay (öppnas i ny flik)

Hemsida för ”Det goda landet”

Vill du/din förening visa filmen? Hör av dig till vår kommunikatör.

Om filmprojektet

Hemslöjden är partner i projektet ”Det goda landet” tillsammans med Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Utbildningsradion, Stiftelsen Chehla, Sveriges hembygdsförbund, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksorganisationen Sveriges museer, Studieförbundet Vuxenskolan, Statens historiska museer och Världskulturmuseerna.

Filmerna är gjorda av Oscar Hedin och Åsa Ekman, flerfaldigt prisbelönt dokumentärfilmsregissör. Ekman har bland annat gjort de två dokumentärfilmerna My life my lesson (Guldbaggenominerad och vinnare av Kristallen) och Say Something som producerats av Film and Tell.

Film and Tell arbetar för att få till positiva samhällsförändringar genom att väcka debatt i komplexa samhällsfrågor. Genom att göra företag och organisationer till partners i olika filmprojekt kan filmerna distribueras till många och ses av ännu fler.

Läs mer om Film and Tell (öppnas i ny flik)

logotyper