Fritt broderi i ylle – mer inspiration från Zickermans studiesamling

collage med fritt broderi

Nu finns ytterligare 400 bilder ur Zickermans textila kulturskatt på Digitalt museum.

Den här gången är det fritt broderi i ylle från Zickermans studiesamling som nu går att söka fram via Digitalt museum. I fyra mappar finns cirka 400 bilder på broderade kuddar, vagnsdynor och täcken från Skåne. De flesta föremålen är från 1800-talet men det finns även broderier från mitten av 1700-talet.

Om studiesamlingen

Under åren 1910-1932 genomförde Lilli Zickerman en inventering av folklig textil i Sverige. Syftet var att dokumentera olika textila tekniker men också att stärka värdet på de textila föremålen. Hon började systematiskt fotografera, mäta upp och beskriva de föremål som hon inventerade på sina resor runt om i landet. Till sin hjälp hade hon sin bror som handkolorerade fotografierna utifrån garnprover tagna från föremålen.

Zickermans studiesamling finns på Nordiska museet i Stockholm. På 1940-talet köpte Hemslöjden dupletter av de 12 000 första bladen av Lilli Zickerman och dessa deponerades som en studiesamling på Konstfack. Samlingen består av 12 000 blad, varav 1000 blad sedan tidigare är publicerade på Digitalt museum. De återstående 11 000 bladen håller vi nu på att märka upp efter teknik, material, mönster och ort.

Inom kort kommer du även kunna se mappar med knyppling. Följ publiceringen på Instagram: #zickermansstudiesamling, på Hemslöjdens Youtubekanal eller här på hemslojden.org.

För att se de publicerade mapparna med yllebroderi gå in på https://digitaltmuseum.se/owners/S-HS, sök på mappnummer 83, 84, 85 och 86.

broderad kudde Karin Derland

Broderad kudde av Karin Derland

Yllebroderi i kommande bok

Brodera fritt på ylle är en helt ny sorts broderibok. Den ges ut i september av Hemslöjdens förlag och innehåller flera broderiprojekt som beskrivs steg för steg. Brodösen Karin Derland visar hur hon går till väga när hon skapar sina detaljerade och fantasifulla broderier. Boken bjuder dessutom på rikligt med inspirationsbilder genom Karins färgsprakande broderier som hämtar kraft både från den svenska och indiska myllan.

Bli bokvän och få boken till förmånligt pris hemskickad till dig (öppnas i nytt fönster)