Nytt nummer: Anatomi

Hemslöjd nr 1, 2018

Tanken på kadaver, kotor och hjärnsubstans får många att rysa. Men det går att virka, tälja och brodera sig över den tröskeln. I det här numret träffar vi slöjdare som tar sig an kroppen, livet och döden.

Hon lämnade ryska armén för kärleken i Sverige, lärde sig ett helt nytt hantverk och gör nu succé med sina filtade figurer. I nya numret av Hemslöjd träffar vi konstnären, militären och nåltovaren Tatiana Jonasson.

Täljda figurer

Täljda figurer av Clara Dackenberg, foto: David Dahlberg.

Vi möter också illustratören Clara Dackenberg, vars figurer nu har tagit klivet ut från barnbokssidan och fått kroppar av trä.
– En skillnad mellan att illustrera och att tälja är hur skapelserna växer fram. Medan illustration handlar om ett vitt papper som ska fyllas med lager efter lager är det tvärtom med träet. Där handlar det om att reducera.
I maj kommer Hemslöjdens förlag ut med en täljbok där Clara delar med sig av tips om hur du gör för att skapa liknande figurer.

Feta fårskinn, patentstickning och ljusvekesgarn. Före de massproducerade mensskyddens tid fick kvinnor reda sig själva. Journalisten Anna Hellsten har följt den röda tråden bakåt genom historien för att ta reda på vad som funkade.

Broderi

Broderat självporträtt av Juana Gómez, foto: Juana Gómez.

Kunskap, starkt psyke och minst 20 hjortskallar. Det är en del av det som behövs för att slutföra ett uppdrag som nyligen landade på garvaren Helena Gjaerums bord. Hemslöjds Axel Norén och Sara Mac Key träffade henne i Undersåker där hon var mitt i färd med att flå några mårdar.
– Det första snittet är alltid värst, kommenterar hon.

Juana Gómez, från Santiago i Chile, broderar kroppens inre system på självporträtt hon tryckt upp på linneväv. Det är ett sätt för henne att närma sig sin egen skörhet – det faktum att hon består av kött och blod. Samtidigt vill hon visa upp det som döljs under vår hud: människans inre skönhet.
– Jag är som besatt av blodomloppet, lymfsystemet och nervtrådarna.

Dockmakaren Thomas Lundqvist

Dockmakeri av Thomas Lundqvist, foto: Sofia Runarsdotter.

Dessutom träffar vi dockmakaren Thomas Lundqvist bakom den fascinerande figurteatern Svarta Katten. Han har utvecklat en egen teknik för att få sina handgjorda dockor att dansa, grimasera och till och med spruta eld.  Handkirurgen Göran Lundborg berättar om sin forskning kring handens betydelse i en digitaliserad värld, Stina Stoor skriver krönika om att tälja text och Ivar Andersen och Alexander Mahmoud möter skedkonstnären Marie Eklund.

 

 

Nya numret når prenumeranterna 7 februari och finns ute i Pressbyrån från 13 februari. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen QiozkTeckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.