Fem frågor till Åse Berglund

Åse Berglund

Åse Berglund började som verksamhetsledare på Hemslöjden i januari 2018.

Vem är du?

– Jag har två vuxna barn och fyra barnbarn, syskon, syskonbarn, gudbarn och vänner. Bor sedan tio år åter i Linköping efter utflykter till Vadstena, Stockholm och Örebro. Jag är intresserad av kultur i många former; teater, musik, konst, arkitektur, form & design.

– Under de senaste åren har jag haft projektbyrån Berglund & Co där jag drivit större och mindre projekt inom konst, kultur och vetenskap. Ett av de större projekten var 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse 2007 och ett annat projekt handlade om Hagströmerbibliotekets framtid på KI. Vi undersökte möjligheten att samverka med andra organisationer och kanske rent av skapa ett medicinhistoriskt kulturhus.

– Just nu vilar företaget under ett kvartal då jag ägnar mig åt Hemslöjden på heltid. Därefter ska 75 % av min tid gå till Hemslöjden och resten åt företaget.

Varför tog du det här jobbet?

– Roligt och med möjlighet att utveckla! Jag tycker att hemslöjden är ett spännande område med oanad bredd. Under ett antal år har jag varit med i styrelsen för SHR (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) och för Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk. Jag har dessutom arbetat med projekt på hemslöjdsgården i Linköping. Inom slöjden  finns allt från kulturarvsfrågor till nyskapande verksamhet. Det ligger dessutom nära andra områden som jag arbetat med som park och trädgård, måltidskulturen och form & design. Uppdraget är att skapa nya kontaktytor och att synliggöra hemslöjden och där tror jag mig ha en del att tillföra.

– Vår verksamhet är mångfacetterad; den omfattar en prisbelönt tidning, ett ambitiöst förlag, projekt av olika slag, kontakt och samarbete med landets alla hemslöjdsföreningar, inte minst med  Sätergläntan. På kontoret på Åsögatan finns ett kunnigt arbetsteam med lång erfarenhet av slöjdfrågor. Tillsammans ska vi formulera en framtidsmodell där slöjden möter framtiden. Eller fortsätter möta framtiden kanske man ska säga. Det är en utmaning och jag tycker om utmaningar.

Vad är hemslöjd för dig?

– Hemslöjd, form och design har alltid funnits i mitt liv. Min mamma var ambitiös och vävde, sydde, broderade, stickade och slöjdade. För min pappa som satt på kontor hela dagarna var slöjdandet och byggandet en avkoppling, tror jag. Vi talade inte om det som hemslöjd, det bara ingick som en naturlig del precis som taxiresor och goda middagar.

– Om jag tänker på begreppet hemslöjd så är det lite mer komplicerat. Hemslöjden skapades av kvinnliga eldsjälar för över hundra år sedan. Somligt ska vi hålla fast och bevara men somligt måste förändras och följa samtiden.

Vad har Hemslöjden för roll i dagens samhälle?

– Slöjden har en stor och viktig roll om vi vågar möta samtiden. Intresset för långsamhet, hållbarhet och det genuina ökar parallellt med att stressen i samhället ökar. Se bara på alla surdegsbagare, på intresset för närodlad mat och på hipsterkulturen.

– Det ökande intresset för miljövänliga och genuina produkter gör att slöjden känns helt rätt idag. Men vi måste vara inkluderande och kunna bjuda upp, bjuda in och hänga på andra för få till givande möten och för att synas på nya arenor. Hemslöjden sammanför människor – oavsett ålder, språk och landsgränser – i ett gemensamt intresse för det handgjorda skapandet.

Hur ser din vision för Hemslöjden ut? Hemslöjden om 10, 20 eller 30 år?

– Mod och öppenhet. Jag gör som vanligt jag citerar en annan östgöte; Tage Danielsson: ”Den som vägrar se bakåt och inte vågar se framåt får se upp!”

Mina kulturfavoriter

Filmer: Pedro Almodovars filmer, Kieslowskys Blå film

Musik: Ane Brun, Van Morrisson, Anthony & The Johnssons, BB King, klassisk musik

Konst: Giacometti, Frida Kahlo, Lars Lerin, Bertil Almlöf och Annika Ekdahls vävda bildvärldar

Park: Rosendal och Trädgårdsföreningen Göteborg och Linköping

Form:1700-tal, jugend och danskt 50-60-tal. Carl Malmsten, Stig Lindberg, Margareta Hennix och hennes samtida på Gustavsberg