Siden, sammet, trasa, lump

Den gamla ramsan är mer aktuell än någonsin. Medan siden och sammet dominerar modet avlöser både forskningsgenombrott och skandaler varandra inom den textila återvinningen. Hemslöjds nya temanummer synar samtiden i sömmarna.

Händer som stoppar ett hål med broderi

Förädla och förnya med broderi Foto: Alexander Mahmoud

Vi går mot lumpnare tider. De stora klädjättarna tävlar om att framställa sig själva i mer hållbar dager genom klädinsamlingar och det forskas som aldrig förr på fiberåtervinning. Ändå fortsätter klädberget att växa. Vi har träffat dem som sitter på lösningarna och ser utmaningarna. Kan ett stygn i rättan tid göra skillnad?

Händer som håller fram broderier från Afghanistan.

Basbibi Sadis broderier som färdats ända från Afghanistan till Sverige. Foto: Sara Mac Key

En mästare startar om. Basbibi Sadi packade sina broderier och flydde. Hon bar dem över bergen och smugglade dem över havet. Från våldets Afghanistan hela vägen till Sverige. Nu ligger de orörda i en resväska i väntan på livet som ska börja igen.

En amerikansk spion, en grupp förföljda flyktingar och Thailands kung. Alla bidrar de till historien om det thailändska sidenet. Guldspadebelönade Per Liljas och Jonas Gratzerberättar från Bangkoks sidenfärgarkvarter.

I två decennier jobbade textilkonstnären Lisa Karlsson i det tysta. Sedan var hon redo att visa sina enorma, färgsprakande lapptäcken för världen. Resten är historia.

Omslag nr 6, rosa lapptäcke

Hemslöjd nr 6; lapptäcken som tar världen med storm Foto: Ylva Sundgren

Dessutom avslöjar Sara Meidell, årets vinnare av Guldpennan, hur hennes quick fix för välbefinnande ser ut. Detta och mycket mer i nya numret av Hemslöjd.

Välkommen att starta din prenumeration (öppnas i nytt fönster)