Gör som Dietrich; ta gesällbrev i slöjdaryrket trä

Träslevar av Dietrich Staemmler

 

Gesällbrev för slöjdaryrket trä

Gesällbrev för slöjdaryrket trä

Gillar du att skapa i trä? Vet du vad en navare och pryl är? Kan du hantera en lövsåg och göra en centrumtappning? Om du vet det har du säkert koll på fler verktyg och tekniker som används för olika ändamål inom träslöjden.

Du som har gått en 3-årig utbildning eller skaffat dig  arbetslivserfarenhet (minst 2500 timmar) inom träslöjd kan ansöka om att få göra ett gesällprov. Ett godkänt gesällprov ger dig ett gesällbrev som är ett internationellt bevis för din yrkesskicklighet.

Det gjorde Dietrich Staemmler, som blev Sveriges första gesäll inom slöjdaryrket trä (träslöjd) för två år sedan. Han är möbelsnickargesäll från Tyskland som på sin gesällvandring hittade slöjden i en flätad spånkorg i en finsk bastu. Efter Sätergläntans träutbildning har han nu dubbla gesällbrev – ett i möbelsnickeri och ett i träslöjd!

Nästa tillfälle att ansöka om gesällprov är 1 februari 2018.

 

Dietrich Staemmler

Dietrich Staemmler

Dietrich Staemmler

Dietrich kommer ursprungligen från Östtyskland och har arbetat i många europeiska länder som till exempel Tjeckien, Schweiz, Storbritannien och Sverige.

Med lokala träslag han hittar i skogen eller köper av mindre sågverk, producerar Dietrich små serier av serveringsslevar och stekspadar. Han tillverkar även föremål och möbler efter beställning till exempel pinnlister, pallar, stolar och hyllor. Efter många års erfarenhet har han fått en gedigen kunskap om olika träslag.

– Ek, bok, björk, alm, ask, tall och gran är inte bara olika namn på träd, det är olika träslag med olika egenskaper som precis som människor har olika personligheter, menar Dietrich.

Dietrich målar en del av föremålen och framställer då färgen på egen hand. Han tycker att det är viktigt att veta vad färgen innehåller. Därför river han pigmenten själv och blandar med traditionella bindningsmedel som till exempel linolja.

Dietrich inspireras av gammalt hantverk och försöker översätta det till nutidens behov.

Slutprodukten blir ett användbart, ekologiskt producerat handgjort föremål med en fantasifull, personlig prägel.

Marmorerad burk av Dietrich Staemmler.

Marmorerad burk av Dietrich Staemmler. Foto:Dietrich Staemmler

Stol av Dietrich Staemmler.

Stol i björk av Dietrich Staemmler. Foto: Dietrich Staemmler

Klädhängare; pinnlist av Dietrich Staemmler.

Klädhängare; pinnlist av Dietrich Staemmler. Foto: Dietrich Staemmler.