Karl Sjögren; träbildhuggare och Årets gesäll

Karl Sjögren är en av de gesäller som den 1 november i år fick motta sitt yrkesbevis i Blå hallen, Stockholm stadshus.

Han fick samtidigt ta emot utmärkelsen Årets gesäll som även ger honom ett stipendium på 20 000 kronor. Pengarna ska användas till en modern gesällvandring; en resa till södra England.

Karl Sjögren

Karl Sjögren, träbildhuggare

Så löd Stockholms Hantverksförenings motivation till Årets gesäll:

Som Årets gesäll har Stockholms Hantverksförening i år valt en hantverkare verksam inom ett mycket ovanligt och smalt yrke. I Sverige finns endast en handfull utövare. Denna gesäll har ambitionen att genomföra en gesällvandring i modern tappning till södra England för att dokumentera de kulturmiljöer hovbildhuggaren Grinling Gibbons besmyckade under slutet av 1600-talet och för att besöka två framstående nu verksamma träbildhuggare i London. 

Gesällvandringen och de kunskaper Årets gesäll – som är träbildhuggaren Karl Sjögren – kommer att få på sin resa kommer att gagna det svenska hantverket och såväl våra historiska som nya miljöer, förhoppningsvis för många generationer framåt!”

För Karl – som drömt om att göra den här resan länge – kom utmärkelsen som en mycket glad nyhet.

– Nu kan resan äntligen bli av, säger Karl som länge drömt om att göra den här resan. Det är de rikt dekorerade husen från 1600-talet – Petworth House, Cassiobury House och Hampton Court Palace med utsmyckningar av Grinling Gibbons – som Karl särskilt ser framemot att studera på sin resa.

Karl är 27 år och född och uppvuxen i Täby norr om Stockholm. Efter filosofistudier på Uppsala universitet hamnade han av en slump på Sätergläntans träutbildning, utan att någonsin tidigare ha hållit i en täljkniv.

Efter några års resande fick han jobb på Stolfabriken i Tibro, där han tillverkade stilmöbler. I Tibro finns även Hantverkscentrum, där en av de få träbildhuggarutbildningarna i Europa erbjuds. Efter tre terminer på yrkeshögskoleutbildningen var Karl färdig träbildhuggare.

I höst öppnade Karl egen verksamhet i norra Roslagen. Uppdragen han jobbar med handlar om restaureringar till olika kulturmiljöer men även nyproduktioner. Han är dessutom verksam som rekvisitör i Teater Oland. Just nu håller Karl på med en stol till en pjäs om Olof Rudbeck d.ä. med premiär i mellandagarna. Efter årsskiftet ska han göra skulpterade skor till en klädkollektion.

Gesällprov av Karl Sjögren: det stora riksvapnet

Som gesällprov gjorde Karl det stora riksvapnet i trären, linoljad svensk ek. Skölden är utskuren från ett stycke ihoplimmade ekplank och har inga pålimmade ornament.