Ny verksamhetschef och ledare för Hemslöjden

Åse Berglund blir ny ledare för Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, Hemslöjden. Åse börjar i januari 2018.

Åse Berglund

Hemslöjdens styrelse har beslutat att anställa Åse Berglund för att leda Hemslöjden framåt tillsammans med förbundskansliet i Stockholm, Hemslöjdens bokförlag och tidningen Hemslöjd samt de 90 föreningar för slöjd och hantverk som finns över hela landet.

Åse driver idag Projektbyrån Berglund & Co i Linköping som arbetar med projektledning, utställningar, utredningar och rapporter inom kultur och populärvetenskap. Åse har arbetat med såväl kommunal som statlig och regional verksamhet och har ett stort nätverk inom kultur, vetenskap och näringsliv. 2007 fick hon Projektakademiens utmärkelse Årets projektledare.

– Vi är mycket nöjda och glada över att ha anställt Åse Berglund som ny ledare för Hemslöjden, säger Kent Johansson, styrelseordförande för Hemslöjden. Åse arbetar idag som projektledare och har många stora nationella projekt i bagaget. Hon har också stor kunskap och erfarenhet från hemslöjd, slöjd och hantverk, tillägger Kent Johansson.

Åse ska i sin roll som verksamhetschef leda arbetet med att stärka varumärket Hemslöjden för att öka synligheten och kännedomen om Hemslöjden genom samverkan med andra aktörer i samhället.

– En viktig del i detta är förståelsen för samspelet mellan civilsamhället, näringslivet och den offentliga sektorn, betonar styrelsens vice ordförande Elisabeth Bjar.

– Hemslöjden har en viktig roll att spela i dagens samhälle, en verksamhet som bygger på miljömedvetande, formkänsla och kvalitet, där ”handens uttryck” överbryggar barriärer som språk, ålder och social tillhörighet. Hemslöjden har därför stora möjligheter att utvecklas, säger Åse Berglund.

Hemslöjdens nuvarande verksamhetschef Kerstin Andersson Åhlin har varit verksam inom Hemslöjden på nationell nivå i över 20 år och har genom sitt ledarskap varit avgörande för utvecklingen inom Hemslöjden. Kerstin avgår nu med pension.