Hemslöjd tar tempen på den nya gröna vågen

Längtan efter att bara dra. Att lämna ekorrhjulet och leva närmare naturen. Många har känt den men få gör slag i saken. I nya numret av Hemslöjd möter vi dem som vågat språnget: nybyggare, vildsamlare, hundförare, vantstickerskor och andra slöjdare som gjort det många bara drömmer om.

På flykt undan en skenande bostadsmarknad har nybyggarna i Skattungbyn sällat sig till Tiny house-rörelsen. De slöjdar, odlar och bygger sina egna hus. Ju mindre desto bättre. Men ett tiny house är mer än bara ett minimalt hem. Det är en idé om att leva utanför bostadsmarknadens lägeshets och amorteringskrav. Om att skala ned på tillhörigheter och konsumtion. Journalisten Axel Norén har pratat frihet på liten yta med Rebecka Dynesius och Karin Edler.

Missnöjet med hur vår mat produceras lockade kocken Niki Sjölund från finkrogsköken ut i skog och mark. Där fann han att de mest delikata smakerna växer vilt. Vi tvingade skogsfobikern Elin Unnes att följa med honom ut på myrarna i Tullinge för att samla skvattram, myskmadra och köttätande sileshår.

Åke Åström och Karin Gunnarsdotter ville bort från ekorrhjulet. »Det var bara äta, sova, skita«. De tog sin tillflykt till en öde ö i Luleå skärgård. Där gör de som de vill. Jagar, fiskar, täljer och syr. Hemslöjd skickade dit storstadsbon Christian Daun för att ta reda på vad en sådan tillvaro gör med en människa.

Dessutom: Klimatneutrala lerhus i Bangladesh, hundspannsförarna som lämnade Berlin för lilla Tväråträsk, skedtäljaren i Londons skyltfönster, slöjdarmumien Ötzi och en krönika av Tomas Bannerhed om fåglarna som slöjdar.