Inspiration och kreativitet präglade Hemslöjdens dygn

Hemslöjdens dygn broderat på matta

Hemslöjdens dygn genomfördes för andra året i rad på ett 30-tal olika platser den 1-2 september. Temat för i år var återvinn, återanvänd och återskapa.

Här är några exempel på aktiviteter som genomfördes.

Hemslöjden i Kronobergs län ville uppmuntra alla besökare att använda tygkasse istället för plastkasse. Projektet heter ”One bag habit” och gick ut på att sy sin egen tygkasse av återbruksmaterial. Resultaten blev fantastiskt fina!

Väska i återvunnet material

Väska i återvunnet material

I Falu hemslöjdsförening kunde man prova på växtfärgning med nässlor, färgkulla, krapp, koschenille och bark bland annat. Hemslöjdsföreningen samarbetar med Falu kulturskola och deltog därmed i gatufesten Granny Goes Street där föreningen bidrog med en slöjdstation. Hit kom många nyfikna barn.

Det pågick också arbete med en stor bildväv som var uppbyggd av ett armeringsjärn. Återbrukade textilier revs till remsor som sen plockades in i väven. Bildväven kommer att utgöra en konstnärlig utsmyckning i det nyrenoverade kulturhuset Tio14 i Falun.

En annan populär aktivitet var att såga och tälja i färsk björk.

Växtfärgning Slöjdstation på gatufest i Falun

Bildväv i armeringsjärn

Bildväv i armeringsjärn, Foto: Cecilia Hassel

Hemslöjden Malmöhus höll till på biblioteket i Staffanstorp där det pågick återbruksslöjd av utrensade böcker. Besökare i alla åldrar kom för att vika, klippa och klistra. Av gamla böcker skapades nya, användbara föremål som väskor, askar, kort och smycken.

Pappslöjd av gamla böcker

Pappslöjd av gamla böcker

Östergötlands läns hemslöjdsförening visade på sin verksamhet i bildspel och medlemsslöjd. På innergården dukades olika slöjdmaterial upp som besökarna fick använda sig av. Flera stickningar och broderier påbörjades av glada cafégäster på samma innergård.

Händer som stickar

Kafégäst med stickning

I Övre Hälsinglands hemslöjdsförening kunde man få se slöjdare som tryckte med tryckstock, vävde bildväv, sydde i skinn, sydde kjolväskor och gjorde vantar i nålbindning. Besökarna gick en guidad visning om Stina Rodenstam, som var statens första hemslöjdskonsulent (eller instruktör som de hette då). (Stina grundade föreningen i Övre Hälsinglandand 1911, startade hemslöjdsaffär och var med i grundandet och utvecklingen av den nationella hemslöjdsorganisationen.)

Slöjdare visade slöjd på Röda Korsets språkcafé med information om kommande aktiviteter med Skapande verkstad.

Besökarna fick även möjlighet att tillsammans med slöjdare fördjupa sig i teknik, färg och form.

Collage av olika typer av slöjdande

Collage med bildväv, skinntofflor och nålbindning m.m.

Hemslöjdens dygn har genomförts som en del av Do It Together, ett utvecklingsprojekt som Postkodlotteriets Kulturstiftelse bidragit med pengar till.

Projektet Do It Together har gjort det möjligt att utveckla arbetet inom hemslöjdsföreningarna med syftet att nå ut till fler genom att testa nya arenor och nya samarbeten. Projektet har också utforskat möjligheterna med att både i slöjdandet och i föreningsverksamheten ha långsiktig hållbarhet i fokus.