Handmade Issues: Valeria Montti Colque

Verket Förortsindian av Valeria Montti Colque

Konstnären Valeria Montti Colque är en av föreläsarna på Handmade Issues den 7 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

 

Hej Valeria. Vem är du och vad gör du?

Jag är konstnär med en master i fri konst från Kungliga konsthögskolan. I mitt konstnärskap blandar jag tekniker och material. Jag gillar också att blanda kulturella referenser och inspireras mycket av populärkultur som film, punk, hiphop och reggae. Mina föräldrar flydde från diktaturens Chile och migration är ett ämne jag återkommer till på olika sätt, speciellt vad gäller vem som anses vara svensk.

 

Vad är hemslöjd för dig?

För mig har hemslöjd att göra med hantverk. Det är något en gör med händer och som kan vara tekniskt. Hemslöjd kan också ha med äldre traditioner att göra. Att arbeta med trä eller textil av olika slag, som att till exempel väva. Hemslöjd är också form och design, något som kanske inte många tänker på.

Jag tänker också på det skolelever arbetar med. På fritids fick jag lära mig att göra volanger, något jag fortfarande har användning för då jag ofta gör kostymer med volanger i min konst.

 

Kulturarv och traditioner – hur förhåller du dig till det?

Kulturarv är något en kan ärva på något sätt, från sin familj eller från platsen en tillhör till exempel. Kulturarv är även äldre föremål eller traditioner som är del av nuet. Som chilenare har min familj en kultur som är familjebundet och inte behöver överensstämma med andra chilenare i Sverige. Vi kan göra nya arv och traditioner, för oss eller för kommande generationer. Det behöver inte vara något någon annan redan bestämt åt dig. För mig är kulturarv det som jag blandar, till exempel midsommarfirande med chilensk matkultur och språk.

 

Hur kan det handgjorda skapandet påverka världen i en positiv riktning?

Jag tror mycket på återvinning och att vi ska återvinna sånt som redan finns i vår omgivning, både material och former. Jag tror också på att använda eller återupptäcka äldre hantverk som redan har lösningar på hur något ska tillverkas. Men hantverk kräver tid och omdirigeringen av tid är det som kan komma att förändra hur vi människor tänker. Snabba lösningar är motsatsen till reflektion och tänkande. Det handgjorda kräver mer tid och det får människan att sakta ned och eventuellt reflektera.