Handmade Issues: Robert Fux

Robert Fux är skådespelare, dragartist, konferencier och performer. Den 7 september är han även moderator för Hemslöjdens evenemang Handmade Issues på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Hej Robert! Vem är du och vad gör du?

Oj, jag gör många olika saker! Oftast är jag skådespelare och tillhör Stadsteaterns fasta ensemble vid Sergels Torg, under hösten kan man se mig i ”Lite lugn före stormen” på Klarascenen och ”My Fair Lady” på Stora scenen. Men jag arbetar även som dragartist, konferencier och performer sedan barnsben. Min ateljé har jag i källarens gamla mangelrum och där bygger jag kostymer av upphittat material, glittrande tyger, gammalt julpynt och andra märkvärdigheter. Det är min skattkammare. När jag inte jobbar rör jag mig ute i natten, på klubbar, gator och scener.

 

Vad är hemslöjd för dig?

Det är kraften i det personliga skapandet, modet att ge sig hän åt den egna handens nyfikenhet och lust. Att få bygga vidare på andra människors erfarenheter och kunskap och låta ens egna fantasi hämningslöst skapa nya världar utan gränser eller pekpinnar. Jag är uppvuxen i ett hem som strävade efter att vara självförsörjande, med mycket slit i trädgårdslandet men också stora möjligheter att skapa bruksföremål och små konstkreationer utan att behöva lämna huset. Som barn slapp jag placeras framför en TV och kunde istället välja att sy, trycka linoleum, svarva trä, gravera glas, måla, framkalla fotografier, arbeta i lera, mosaiker eller med stenbearbetning. Idag är min kropp och mitt ansikte en canvas och en projektionsyta för mina drömmar och skapande.

 

Du är årets moderator för Handmade Issues. Hur känns det och varför tackade du ja?

Inte svårt att tacka ja! Handmade Issues är en viktig mötesplats och arena för kreativitet och kunskap, jag ser mycket fram emot att möta alla fantastiska inbjudna gäster och knyta kontakt med publik och utövare. Vi behöver mötas, prata, blicka framåt och låta kreativiteten gnistra i hus och hem. Hemslöjd är varken mystiskt eller bakåtblickande, tvärtom, det är en universell livsviktighet och kraft som alla borde få möjligheten att upptäcka inom sig!

 

Hur ser du att det handgjorda skapandet kan påverka världen i en positiv riktning?

Förutom hållbarheten och den ickekommersiella kraften i frugalt skapande är det också en viktig kraft för fantasi och utopiska drömmar. Om vi vill förändra världen måste det börja med ett görande i det lilla. Genom att skapa med hjärta, hjärna och hand förändras spelreglerna för världen som vi lever i, strukturer ifrågasätts och normer rubbas. Det är en makt och en påverkan som är orubblig och viktig för framtiden.