Hemslöjden premierar slöjdare

ryamatta

Hemslöjden delar i år ut stipendier till nio personer som får möjlighet att fortsätta utvecklas inom slöjd och hantverk. På Hemslöjdens evenemang Handmade Issues den 7 september på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sker stipendieutdelningen och där kan du möta årets stipendiater.

Jonatan Malm tilldelas Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kronor

Jonatan Malm från Dalsland menar att han i den växande kunskapen kring material och tekniker utvecklat förmågan att se med händerna och känna med ögonen. En förmåga som fått ordförrådet, friheten och makten att växa. Något som fått honom att anse att slöjdandet är det mest relevanta man kan ägna sig åt, inte minst i den värld vi lever i idag. »Den här typen av stipendier är precis vad slöjdare, som alla kulturarbetare, behöver för att kunna få ro att utvecklas och finna nya strömstigar.« Jonatan får 100 000 kronor för sitt arbete att utveckla och förmedla gamla slöjdtekniker på ett samtida sätt.

Johan Lindberg tilldelas 15 000 kronor från Bo Hammarskjölds fond

Formgivaren Johan Lindberg, Hägersten, ger sig gärna i kast med traditionella tekniker och undersöker frågor om identitet och konsumtion. Just nu letar han rödjord att tillverka järn av och studerar stenåldersinteriörer på Orkneyöarna. Johan har en examen från Beckmans, är uppvuxen i Åseda men bor och verkar nu i Stockholm. Johan får 15 000 kronor för att studera dekorer på samiskt hantverk och analysera dekorens betydelse i olika kulturer.

Miriam Parkman tilldelas 15 000 kronor från Bo Hammarskjölds fond

Textilkonstnären Miriam Parkman, Järfälla, beskriver vävningen som att kastas mellan eufori och vad-håller-jag-på-med-egentligen. »En fantastisk teknik för nödvändiga bruksföremål och oumbärlig konst som inte går att sluta med, trots vissa skamkänslor och skral ekonomi«. Miriam Parkman är uppvuxen i Rättvik och Härnösand och har studerat på Handarbetets Vänners Skola i Stockholm. Nu arbetar Miriam deltid som frilansande handvävare i STUDIO SUPERSJU, som är en studio som delas med sex andra unga kvinnliga vävare. Miriam får 15 000 kronor för att fortsätta utveckla sitt speciella förhållningssätt till bildvävnads och ryatekniken. Hon får också möjlighet att arbeta med sin debututställning om skam, lust och väv!

Alexandra Andersson tilldelas 10 000 kronor från Bo Hammarskjölds fond

Textilstudenten Alexandra Andersson, Skärholmen, har alltid känt textilens dragningskraft. Hon är svag för ytor och texturer och vill komma åt den taktila upplevelsen. I sina studier på Konstfackfokuserar hon på att använda textil att skulptera med. Alexandra får 10 000 kronor för sitt arbete med skulpturala vävar. Ett experimenterande där hon i vävstolen bygger organiska skulpturer som reser sig från vävens platta yta.

Vega Määttä Siltberg tilldelas 10 000 kronor från Bo Hammarskjölds fond

Textilkonstnären Vega Määttä Siltberg, Hägersten, provar ofta nya material och tekniker. Att arbeta miljömässigt hållbart och med lokala resurser är en stark drivkraft. Just nu undersöker hon svensk restull för att se vad man kan göra av det material som annars skulle slängas. Förra året tog Vega examen från Konstfacks kandidatprogram i textil och innan dess har hon gått på Nyckelviksskolan i Stockholm och arbetar nu i STUDIOSUPERSJUi Årsta, Stockholm. Vega får 10 000 kronor för att undersöka restullens möjligheter från ax till limpa. Hon vill hitta ett hållbart sätt att utveckla och ta tillvara de resurser som ullen ger.

Theodor Ander tilldelas 5 000 kronor från Bo Hammarskjölds fond

Konsthantverkaren Theodor Ander, Stockholm, har precis avslutat sin kandidatutbildning vid Ädellab på Konstfack. Med metall som utgångspunkt och skulptur som intresse låter han materialet styra processen och bygger sina verk på ett hopplock av saker han hittat, tillverkat, fått eller köpt. Theodor får 5 000 kronor som en uppmuntran att fortsätta sitt sökande inom konsten och det hållbara. Att hitta sin egen arbetsmetod och sin egen definition av konsthantverket.

Katarina Evans tilldelas 20 000 kronor från Märtha Gahns fond

Textilkonstnären Katarina Evans, Stockholm, utgör ena halvan av designstudion ReRagRug. Hon har också mästarbrev i konstbroderi och har på sistone ägnat mycket tid åt tyll och åt att lappa och laga på konstfärdiga sätt. Katarina får 20 000 kronor som en uppmuntran att utmana form och gestaltning i samklang med sitt tyllbroderi. Genom att utveckla broderier i tyll skapa textil som bygger rumslighet, släpper igenom ljus och skapar skuggspel.

Frida Nyström tilldelas 10 000 kronor från Ingeborg Strömbergs fond

Vävande studenten Frida Nyström, Linköping, drivs av experimentlust och av att se sin vision växa fram i vävstolen. Hon testar sig gärna fram i olika naturmaterial och fascineras av ytor och strukturer och vävens oändliga möjligheter. Frida har studerat vid Gamleby folkhögskola och Fristad folkhögskola och studerar nu andra året på kandidatprogrammetSlöjd, hantverk och formgivningvid Linköpings Universitet. Frida får 10 000 kronor för att få möjlighet att utveckla sitt vävkunnande ytterligare. Frida har en fin känsla för olika vävbindningar och materialkombinationer och hittar spännande lösningar i detta.

Lena Palenius tilldelas 15 000 kronor från Carl Lamberts fond

Landskapsarkitekten och konstnären Lena Palenius, Barsebäck, korsar dagsfärska sinnesintryck med händernas erfarenheter i sina verk. Hon broderar varje dag och fascineras av allt från storskaliga landskapsrum till små detaljer i blommor och växtdelar. Lena tilldelas stipendiet på 15 000 kronor för sin stora känslighet i hantverket och i sina broderier där stygnen blir ett starkt uttrycksätt. En resa till Island kan ytterligare ge inspiration till ännu friare broderier.

 

Läs mer om Hemslöjdens stipendier