Randiga bolster och rutiga täcken

HandarbetetsVänner Galleri ställer ut Randiga bolster och rutiga täcken. Hemslöjden i Östergötland visar bolstervar tillsammans med täcken och fällar av Östgötadräll. Utställningen pågår mellan 7 december – 14 januari.

Funktion och skönhet, – randen är ett abstrakt formspråk, där färger och linjen spelar med eller mot varandra. Tidlöst, enkelt, stramt eller lekfullt allt beroende av sitt sammanhang. Folkligt och färgstarkt, – rutorna i den så kallade Östgötadrällen är rytmiska och färgstarka och täckena är namngivna efter de platser eller gårdar som de kommer ifrån, Hycklinge, Horn, Aska, Bränna. Textilierna med sitt östgötska ursprung har tagits fram i ett samarbete mellan Ann-Sofie Svansbo, hemslöjdskonsulent i Östergötland och Ingrid Skagerström, vävlärare och utbildad på Handarbetets Vänner. Utställningen visar nya och gamla textilier, många av vävarna är bearbetade efter original från olika hembygdsgårdar, museer och privatpersoner. Några av vävarna är helt nya kompositioner.