Handmade Issues: Tre frågor till designern Samir Alj Fält

Samir Alj Fält är konstnärlig ledare för Design Lab S i Skärholmen. Parallellt arbetar Samir som adjunkt på Konstfack och som formgivare med uppdrag från till exempel museer och offentliga institutioner. Samir arbetar undersökande med alternativa designprocesser och lekens inverkan på kreativa processer. På Handmade Issues deltar Samir i panelsamtalet Kreativitet som överlevnad – ett samtal om punkare, galenskap, processer och identitet.

Vad är hemslöjd för dig?

Hemslöjd för mig är vad det alltid har varit. Att med de verktyg och material som finns i ens närmiljö skapa något med händerna av bästa förmåga. Något man är i behov av.

Det behöver inte vara med traditionella material och tekniker eller följa en viss typ av estetik. Det behöver heller inte följa en tradition eller bli ett bruksföremål. För mig handlar hemslöjd snarare om processen, att man själv med sina egna förutsättningar skapar något med händerna som man är i behov av. Det behöver inte vara det fysiska slutresultatet utan kan vara andra livsbehov.

Tror du att slöjdande och att göra saker med sina händer kan utveckla och stärka människors självförtroende och självbild?

Absolut det finns inget konkret sätt att få svar på de stora livsfrågorna; Vem är jag? Var kommer jag ifrån och vart är jag på väg? Genom att göra något med händerna, kan själva processen och slutresultatet ge svar på dessa frågor. Om du skapar något med händerna från ditt hjärta och utifrån dina förutsättningar blir det unikt och en spegelbild av dig själv. Därför tror jag på mer fritt skapande inom slöjden än reproduktion.

Vill du tipsa om någonting?

Innan jag går och lägger mig brukar jag titta på den otroligt skickliga träskomakaren från Kungsäters socken på SVT:s Öppet arkiv. Hans maniska bearbetning av alträet får mig att tänka bort allt som oroar mig. Jag somnar när jag funderar på vad han hade gjort med sin hantverksskicklighet idag, om han hade varit i livet. Har inte kommit på svaret än, men inte träskor i alla fall. Det är jag säker på.

 

Mer om Samir

Dagens Nyheter

”I dag osynliggörs stora grupper men att uttrycka sig är att vara människa”. Samir Alj Fält intervjuas i Dagens Nyheter 12 juni 2016.

Doreen kommer hem – SVT, 29 minuter

Samir är en av konstnärerna som medverkar i programmet Doreen kommer hem. Du hittar avsnittet med Samir på SVT Play.

Design Lab S i Skärholmen

Länk till hemsidan för Design Lab S.

 

Biljetter och program

Hela programmet hittar du här.

Köp biljetter till Handmade Issues på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

 

Möbler av fruktlådor och plastfolie från Samirs projekt och möbelkollektion ”Den förlorade sonen”.

Möbler av fruktlådor och plastfolie från Samirs projekt och möbelkollektion ”Den förlorade sonen”.

Bild från Tensta konsthall och Samirs projekt ”Ultravåldsdesign”. Tillsammans med ungdomar undersökte Samir skillnaden mellan kreativitet och vandalism.

Bild från Tensta konsthall och Samirs projekt ”Ultravåldsdesign”. Tillsammans med ungdomar undersökte Samir skillnaden mellan kreativitet och vandalism.