Handmade Issues: Stefan Morberg, livespinnare

Stefan Morberg, spinnare, kommer live-spinna på Handmade Issues. Det är vi mycket glada för.

Stefan berättar. Några av mina tidigaste minnen är att jag sitter i källaren hos min farmors syster och hjälper till att nysta nystan av mattrasor, prydligt klippta och skarvade på symaskin. Min farmor och hennes syster hade vävstuga hemma och vävde mest mattor, både i bomull och i plast. Min mormor och min mamma jobbade en tid på väveri och båda vävde hemma. Det fanns alltid någon form av textilt hantverk i närheten, om det inte var vävning så var det syjunta med stickning eller korsstygnsbroderier, eller växtfärgning på sommaren. Jag har alltid haft ett textil intresse, men har under långa perioder av utbildning inom andra ämnen inte haft plats för det i livet. Hemma i lägenheten står nu två stora vävstolar, den ena med möjligheter för att väva damast. Lägenheten innehåller också fyra spinnrockar av olika modell, då min sambo också tycker om att spinna. Att väva med handspunna garner är väldigt roligt och det öppnar upp en hel värld av vävning som inte tidigare var möjlig. Jag spinner i allt från de mer traditionella materialen som ull, lin och bomull till mer experimentella saker som plastpåsar och återvunnet material.

Vad är hemslöjd för dig?

För mig är hemslöjd en kultur, en tradition som på många sätt förändrats genom tiderna, men som på många sätt också inte alls har förändrats. Det är ett internationellt begrepp – hemslöjd finns över hela världen. Hemslöjd tas ofta för givet, men när man tänker på vilken inverkan den haft på människans historia så förstår man snart att vi inte funnits i dag om det inte vore för flitiga händers arbete. De tidiga människornas vävda textilier som skyddade mot kylan och vikingarna som erövrade världen med sina segel vävda av handspunnen tråd sätter hemslöjden i ett mer rättvist perspektiv.

Vad händer med dig när du spinner?

Att spinna är något mycket rytmiskt och lugnande. Fötternas mjuka och rytmiska trampande och händernas hantering av ullen gör det till något mycket taktilt och meditativt. Kroppen blir lugn och även om man mycket väl kan göra andra saker samtidigt, som att prata med någon eller se på TV, så sprider det ändå sig ett lugn över en.

Har du något läs, lyssnings-, eller titt-tips att dela med dig av?

The Big Book of Handspinning av Alden Amos är en otroligt heltäckande bok om spånad som täcker i princip allt från början till slut och lite till. Den är fantastisk! Jag inspireras också mycket av Judith MacKenzie McCuin, som är otroligt kunnig och inspirerande. Det finns några klipp med henne på YouTube, men genom amerikanska Interweave kan man få tag på en rad fantastiska videos där hon pratar om och demonstrerar allt från att sortera ull till de mest avancerade spinnteknikerna man kan tänka sig.