Handmade Issues: Kerstin Neumüller, livespinnare

Kerstin Neumüller är nyutexaminerad Herrskräddare med ett med ett stort intresse för slöjd och hantverk. Just nu är hon involverad i ett projekt kring indigofärgning. På Handmade Issues kommer hon spinna live.

Vad är hemslöjd för dig?

Det är ett känsligt ämne, något jag vill hålla nära hjärtat men aldrig riktigt lyckas fånga ordentligt. Det är ett ämne som rinner mellan mina fingrar, jag tror att jag förstår men sen kommer det någon och smäller mig på fingrarna. Jag tror att jag verkligen förstår men sen visade det sig att det finns någon som trycker att det som smällde mig på fingrarna har fel. Under tiden drömmer jag om röda stickade tröjor ur hembygdsgårdarnas arkiv, blonda färska träskedar, flammigt färgade varpar och jag drömmer till och med om nävertofflor. Näver! Det veganska lädret! Ropar jag så folk på tunnelbanan tittar på mig förvirrat och min kompis skrattar åt mig. Jag tänker också på alla som hemslöjdar idag. Alla som gör förodlingskrukor av tidningspapper, som stickar raggsockor för att de som går att köpa inte är lika bra även om de är billiga, de som bygger om sina datorer istället för att köpa nya eller min kompis som lagar alla sina kläder med textillim. Det funkar faktiskt ganska bra.

Vad händer med dig när du spinner?

När jag spinner blir jag lugn. Den fysiska upplevelsen av att skapa ett objekt som vrider sig i mina händer samtidigt som det blir till kanske liknar keramikerns, i en värld där jag inte kontrollerar särskilt mycket kontrollerar jag i alla fall det här. Jag samlar frenetiskt som en ekorre, samlar meter av garn och samlar härvor och samlar kilon av garn som kan vara bra att ha. Plötsligt hittar jag en kartong med garn som jag har glömt bort och bläddrar igenom, jublar eller suckar över kvaliteten/tvinningen/hållfastheten. När jag spinner väljer jag ut den vackraste ullen jag kan hitta i min mammas ullförråd och jag ropar ofta under tiden att detta är det vackraste garnet jag någonsin sett. Är inte detta det vackraste garnet du någonsin sett? Och så fortsätter det. Varje gång är det vackraste garnet jag gjort. Är det inte det så kommer det att bli när jag har färgat det. Ofta har jag en vag idé om vad garnet ska bli, men spånaden i sig har det största värdet för mig.

Har du något läs-, lyssnings- eller titt-tips att dela med dig av?

Handarbetarens blogg på tidningen Hemslöjds hemsida är jättebra, läs Handarbetarens blogg. Hon är lugn, instruktiv, fri från tjafs och har en jättebra youtube-kanal där hon visar olika hantverkstekniker. Annars rekommenderar jag att besöka en upplöjd åker i oktober. Ät ett äpple som är iskallt av dagg och bara ta det lugnt. Titta på åkern. Lyssna på åkern. Sen kan du börja slöjda.