Handmade Issues: Erik Torstensson, livespinnare

Erik Torstensson är textilkonstnär och arbetar som pedagog med inriktning på fibernivå; tovning, handspinning och färgning. Basen för det pedagogiska arbetet är de årslånga kurserna Ull-Akademin och Spinn-Akademin på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. På Handmade Issues kommer Erik live-spinna.

I den konstnärliga verksamheten står rumslighet och berättandet i fokus, i form av figurer, dockor och installationer.  Temat är för det mesta ett inre och yttre främmandeskap. Erik jobbar ofta i ett mellanland av sceneri och konsthantverk, som i föreställningsworkshopen Handkonster eller med spinnRocksorkestern BubbaTuss.

Vad är hemslöjd för dig?

Jag är uppväxt i en handlingsförlamad och passiviserande kultur där makten funnits någon annanstans och både teknik och konst varit svårtillgänglig.  Hemslöjd är för mig en motreaktion mot detta och att ta kontrollen över mina egna kreativa processer samt en total frihet i att kombinera tekniker och material för att nå önskad effekt.

Vad händer med dig när du spinner?

När jag inte spinner förstår jag inte varför jag ska spinna – När jag spinner förstår jag inte varför jag någonsin gör något annat. En stor del av behållningen finns i det magiska i att fluffiga fibrer förvandlas till en kompakt tråd.

Har du något läs-, lyssnings- eller titt-tips att dela med dig av?

När det kommer till handspinning; allt med Judith MacKenzie.