Handmade Issues: Annika Ekdahl, textilkonstnär

Annika Ekdahl är textilkonstnär och gästprofessor på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Där undersöker hon gobelängtekniken i skärningspunkten mellan kulturarv, kulturhantverk och konstnärligt uttryck idag. På Handmade Issues kommer Annika att prata om den idéburna processens koppling till hantverksprocessen och om hennes strategier för att hitta kreativiteten.

Vad är hemslöjd för dig?

Jag tänker på hemslöjden som ett kulturarv – materiellt och immateriellt. Min egen relation till hemslöjden är personlig och innerlig. Efter att under hela min uppväxt ha tecknat och målat rycktes jag under sjuttiotalet med i vinden som blåste liv i intresset för det jordnära, för materialkänslan, för lusten att kunna det som tidigare generationer kunnat. Jag lärde mig karda, spinna, färga, väva. Det jag arbetar med idag är inget annat än ett försök att förstå, förvalta och förnya det som jag fick upp ögonen för då, för snart fyrtio år sedan.

Hur kommer det sig att du väver just gobelänger?

Jag lärde mig, mödosamt, tekniken men den har inte alltid varit självklar. Jag har under perioder varit tveksam till traditionen och arvet, till att förknippas med en konstform som är så pretentiös och krävande. Men i slutet av nittiotalet konfronterades jag med en viktig fråga som gjorde mig modigare: om allt vore möjligt – konstnärligt, ekonomiskt, tekniskt, moraliskt – vad skulle jag då allra helst vilja göra? Svaret var plötsligt självklar. Jag ville skapa färgstarka, detaljrika, dekorativa, storskaliga och bejakande gobelänger som berättar om människor. Så nu gör jag det.

Hur ser du att kreativa processer och att göra saker med händerna påverkar dig positivt?

När jag skapar saker för hand och befinner mig i en kreativ process får jag idéer, erfarenhet av konkret problemlösning, materialkännedom, kunskap om varför föremål är tillverkade, mod att problematisera vår konsumtion, ett skydd mot tristessen och en massa andra saker.

Tips från Annika!

Jag vill rekommendera de både lärorika och underhållande texterna om gobelänger från ett av världens mest kända museer, The Metropolitan Museum of Art i New York. Deras samling av gobelänger är storslagen och på www.metmuseum.org finns mycket läsvärt med vetenskaplig trovärdighet och en kontemporär twist. Sök efter tapestry blog och börja med t.ex. Tapestries Report All the News That’s Fit to Weave.

http://www.metmuseum.org/blogs/now-at-the-met/2014/tapestry-as-news