Slöjddemonstrationer på Handmade Issues

Under Handmade Issues kommer det att finnas slöjdare på plats i Kulturhuset Stadsteatern. De kommer att visa hur man flätar korgar, slöjdar stegar med krympteknik, täljer skedar, knyter fåglar av metalltråd och hur man kan använda broderiet som ett politiskt motstånd.

Sarah Corbett

Broderiaktivisten Sarah Corbett från London tar upp kampen med storföretag och orättvisor genom nål, tråd och slagord. Som grundare av det numera världsomspännande Craftivist Collective har hon blivit en av hantverksaktivismens eller craftivismens mest välkända talespersoner. Genom att kombinera slagkraftiga formuleringar med enkla och anspråkslösa broderier har hon utformat en egen form av politiskt motstånd.

Mona Malmqvist Sjöstedt

Mona Malmqvist Sjöstedt från Filipshyttan utanför Örebro flätar korgar i pil. Pilen odlar hon själv och med 23 arter i sin odling som alla skiljer sig i utseende och färg, får hon en frihet i sitt skapande när det kommer till form och design.

Bengt Hellsborn

Bengt Hellsborn är verksam trähantverkare i Varberg och utbildad på Dacapo hantverksskola i Mariestad. Med bandkniv och täljhäst tillverkar han bruksföremål i trä och har specialiserat sig på att tillverka stegar med hjälp av krympteknik.

Ove Hedenström

Ove Hedenström är självlärd inom trådslöjden och har med en modern formgivning utvecklat ett gammalt hantverk. Förutom sitt eget slöjdande hållar han kurser och workshops runt om i landet.

Anita von Schéele

Anita von Schéele har slöjdat i trä sedan tidigt 70-tal och arbetar även med läder, rotflätning och skulptur. 2014 vann hon en skedtävling i samband med en utställning på Nynäs slott.